Indemnizatie pentru cresterea copilului

29 iulie 2022 75

Buna ziua. Voi putea beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 3 ani, daca contractul individual de munca expira peste o luna de la incheierea concediului de maternitate de 126 zile? Sau in acest caz voi beneficia doar de indemnizatia care este achitata persoanelor neasigurate? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Elena Botnaru
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună ziua.
Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă persoanelor asigurate, care:

au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului;
se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani... mai detaliat la toate unităţile în care desfăşoară activităţi conform următoarelor opţiuni:
1. de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani a copilului;

2. de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 2 ani şi 2 luni a copilului. Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după împlinirea vârstei de 2 ani şi 2 luni şi pînă la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă.

De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani sau 2 ani şi 2 luni, ca persoană asigurată mai poate beneficia, la cerere opţional: tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani sau 2 ani şi 2 luni se stabileşte de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte începând de la data ultimei acordării a concediului.

În cazul în care beneficiarul de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului se angajează, îşi reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vîrstei de 3 ani sau 2 ani şi 2 luni ori desfăşoară activităţi în scopul obţinerii de venit, indemnizaţia stabilită se suspendă, cu excepţia cazului în care de aceasta beneficiază mama sau tatăl copilului, şi se stabileşte, la cerere, unei alte persoane, dacă întruneşte condiţiile prevăzute de legislaţie pentru acordarea indemnizaţiei.

Mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, îşi reia activitatea, se angajează, desfăşoară activităţi în scopul obţinerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizaţie lunară.

29 iulie 2022