Indexarea pensiei alimentare pentru copil stabilite in marime fixa

26 octombrie 2021 98

Buna ziua. Am fost casatorita si am nascut un copil in martie 2005. In anul 2008 am divortat, copilul a ramas cu mine. La desfacerea casatoriei, s-a stabilit plata pensiei alimentare de catre tatal in marime de 1/4 din venituri. Deoarece salariul tatalui era doar partial oficial, acesta in jur de 2 ani a achitat in jur de 200 lei lunar. Am inaintat in judecata o cerere pentru achitarea unei sume fixe (2.000 lei/lunar), iar pe durata procesului am redus cerinta la 1.000 lei. La Curtea Suprema, s-a stabilit o suma fixa de 560 lei pe luna. Prin urmare, din 2010 si pana in prezent primesc aceasta suma. Alt suport financiar pe parcursul acestor mai mult de 10 ani copilul nu a primit de la tatal sau. Conform Codului Familiei, pensia in suma fixa poate fi indexata. Care este procedura de idexare? Cine face calculul si stabileste suma? Este posibil de indexat si pe anii precedenti?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Înaintați in instanța de judecată o cerere privind majorarea cuantumului pensiei alimentare deoarce la etapa actuala doar minimul de existența prevazut de biroul de statistica in Chisinau pentru copii este de aproximativ 2000 lei, acesta fiind un indice obligatoriu după care instanța trebuie sa se conducă la stabilirea cuantumului... mai detaliat pensiei alimentare.

Totodată particularitățile evoluției implică creșterea prețurilor la tot ceea ce duce la necesitate majorării pensiei alimentare.

Totodata, Dvs veți putea solicita încasarea pensiei intr-o sumă fixă dacă salariul acestuia este flexibil.

Ceea ce tine de anii precedenți Dvs nu mai puteți pretinde la nimic deoarece atunci erați în drept să formulați solicitările de mai sus iar noua pensie alimentara va fi încasată și calculata din momentul depunerii cererii de majorare a cuantumului în instanța de judecată.

27 octombrie 2021

Buna ziua. Multumesc de raspuns, despre adresarea in instanta sunt la curent, dar... de fapt, intrebarea mea este o explicatie/referire la Art.108 Codul Familiei "Indexarea pensiei de intretinere" Pensia de intretinere,stabilita de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa, se indexeaza in cazurile si in modul stabilit de lege." Deci,... mai detaliat -Care este procedura de indexare? Cine face calculul si stabileste suma? Este posibil de indexat si pe anii precedenti?

27 octombrie 2021