Inducerea in eroare de catre un agent al INSP

3 ianuarie 2022 23

Buna ziua! Pe 01.01.22 m-a oprit un agent al INSP, care a verificat in baza de date daca am incalcari la camere. Erau 4, insa pe 2 din ele le-am achitat la 30.12.21.
Aveam 6 puncte in baza de date (cele achitate recent) si 4 incalcari (2 din care achitate). Agentul a vrut sa intocmeasca procese-verbale si m-a amenintat ca-mi va lua masina la parcare. I-am spus ca le-am achitat, dar chitanteșe nu sunt la mine, dar el insista ca-s obligat sa le port cu mine (chitanta si copia procesului). Dupa mai multe discutii, la indicatiile agentului am fost trimis dupa procese (permisul si certificatul de inmatriculare le-a retinut agentul, care a spus ca daca-i arat procesele achitate, nu-mi mai scrie niciun proces-verbal. Însă, dupa ce i-am adus chitantele, agentul a inceput sa intocmeasca procese-verbale noi. I-am spus ca nu sunt de acord, ca pe poza nu este clar cine-i la volan si am cerut sa-mi faca citatie, la care a spus ca nu se mai face asa, legea s-a schimbat si mi-a refuzat. Procesele au fost intocmite cu greseli (pt.16 data aplicarii - 01.01.21) si mazgaleli (pt 4 timpul savarsirii - nu-i clar deoarece s-a scris de mai multe ori). Se considera procesele nule? Cum le pot anula? (in caz ca-s gresite)? Ce pot face daca agentul m-a mintit? Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!
Dumneavoastră trebuia să faceți obiecții în procesul-verbal.
Dacă la moment nu sunteți de acord cu Procesele-verbale încheiate, în termen de 15 zile din momentul întocmirii puteți să contestați în baza art.448 din Codul Contravențional al RM..
Întocmirea procesului-verbal cu privire la contravenție cu încălcarea prevederilor legale atrage nulitatea procesului-verbal

Articolul... mai detaliat 445 din Codul Contravențional al RM (Nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenţie) prevede:

(1) Neconsemnarea în procesul-verbal cu privire la contravenţie a menţiunilor privind numele, prenumele şi funcţia agentului constatator, numele, prenumele, data (ziua, luna, anul) întocmirii procesului-verbal, seria şi numărul actului de identitate şi numărul de identificare personal (IDNP) sau datele de identificare din buletinul de identitate provizoriu ale făptuitorului care renunţă la numărul de identificare personal şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei, iar în cazul persoanei juridice – lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a circumstanţelor comiterii şi încadrării juridice a faptei contravenţionale săvîrşite şi a datei comiterii acesteia, a semnăturii agentului constatator sau a martorului asistent, în cazul refuzului contravenientului de a semna, atrage nulitatea absolută a procesului-verbal.

(2) Celelalte încălcări ale art.443 sau ale altor norme imperative din prezentul cod pot să ducă la nulitatea procesului-verbal cu privire la contravenţie doar în cazul în care acestea afectează în mod esenţial fondul cauzei.

Articolul 443 CC RM prevede conţinutul procesului-verbal cu privire la contravenţie.

În cazul în care o să aveți nevoie de asistență juridică, o să puteți să mă contactați la numărul de telefon - 069076419.

5 ianuarie 2022