Înființarea unei companii ce nu va aduce venit

21 aprilie 2022 12

Bună ziua. Am câteva proiecte personale, unele au devenit destul de populare și datorită tematicii au un potențial cu care aș putea aplica la granturi, sau aș putea, teoretic, vinde spațiu publicitar direct. Problema e că la granturi pot aplica (din câte am văzut) doar persoane juridice și dacă aș ști că pot înființa un SRL care să trăiască o perioadă cu 0 venit, aș face-o. Dar, din câte cunosc, o organizație trebuie să aibă un sediu și un contabil, chestii pentru care nu aș putea plăti din contul companiei, fiindcă am zero venit (de profit nici nu mai zic).
De aici apar două întrebări:
1. Pot înființa o companie "pentru orice eventualitate", fără a avea probleme cu fiscul?
2. Pot "finanța/imprumuta" compania din surse proprii - salariul de la locul oficial de muncă?
Menționez că am zero cunoștințe în contabilitate sau drept.

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Ilie.
Puteți înființa un SRL, dar urmează să cunoașteți că mereu e mai ușor de a fonda o persoană juridică decât să o lichidați.
Sediul companiei se permite a fi și locul Dvs. de domiciliul. Contabilul poate fi contractat anual doar pentru dările de seamă, fără a fi angajat oficial... mai detaliat ca salariat ca să evitați cheltuielile inutile legate de plata contribuțiilor sociale la CNAS si contribuțiilor medicale la CNAM în calitate de angajator.
1. Probleme cu fiscul vor fi dacă nu depuneți anual dări de seamă, chiar dacă aveți 0 la profit sau aveți doar cheltuieli. Aceste chestiuni trebuie depuse periodic cu un contabil care să conlucreze cu Dvs. Altfel Fiscul va forța insolvabilitatea pentru nedepunerea documentației fiscale conform termenilor legali. De exemplu 31 martie e deadline-ul pentru aceste obligații fiscale și după se vor calcula penalități pentru fiecare zi de întârziere a depunerii dărilor de seamă. Deci, pot fi neplăceri dacă ignorați obligațiile fiscale. La fel pentru fiecare angajat de asemenea sunt obligații echivalente cu cele fiscale cum sunt contribuțiile sociale și medicale la CNAS și CNAM care se achită de angajator pentru salariat.
2. Finanțarea companiei nu e interzisă din orice mijloace legale. De regulă cerința este să aveți un cont bancar deschis special pentru persoana juridică. Aici probleme nu am văzut. Băncile singure pot închide contul bancar dacă acesta este unul nerentabil și el este înghețat dacă nu se achită comisioanele și alte plăți pentru deservirea contului curent. Deci Dvs. personal nu ar trebui să aveți probleme financiare la modul real din câte cunosc.

25 aprilie 2022