Înlocuirea produsului de calitate corespunzătoare

11 aprilie 2023 21

Bună ziua. Legea cu privire la protecţia consumatorilor prevede: ”Consumatorul este în drept să ceară vânzătorului, în unitatea de comerţ de unde a fost procurat în termen de 14 zile, înlocuirea unui produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu un produs similar celui procurat dacă acest produs nu-i convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu-l poate utiliza conform destinaţiei din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenţei de preţ, a recalculului corespunzător.”
Totodată este prevăzut: ”Cererea consumatorului de a i se înlocui produsul sau de a i se restitui contravaloarea lui urmează să fie executată dacă produsul nu este utilizat, nu şi-a pierdut calităţile de consum şi dacă există probe că a fost cumpărat de la vânzătorul respectiv.”
Dacă cumpărătorul vrea să întoarcă o haină, dar vânzătorul susține că sunt urme vizibile de purtare şi refuză retunarea mărfii sau schimbarea pe alt model, în ce mod consumatorul poate demonstra că haina nu e purtată? Agenția Pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței poate analiza produsul/haina sau va obliga vânzătorul să facă expertiză?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihaela Pascal
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bună ziua.

Într-adevăr, Legea privind protecţia consumatorilor oferă posibilitatea consumatorilor de a înlocui produsele de calitate corespunzătoare în cazul în care acesta nu-i convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare etc.

Cu toate acestea, în Anexa Legii se regăsește Lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un... mai detaliat produs similar, iar mărfurile textile fac parte din această listă.
Prin urmare, din motive de protecție a sănătății și din motive de igienă, legiuitorul a introdus aceste restricții.

În ceea ce privește expertiza, vânzătorul este obligat să o facă doar când notificați o neconformitate a produsului, în alte cazuri acesta nu are obligația de a o efectua.

23 aprilie 2023