Înregistrarea bunului imobil

22 octombrie 2018 88

Bună ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu sunt majora si împreună cu mama mea (mentionez ca tatăl meu este decedat) avem viza de reședință în apartamentul bunicilor, dar in același timp mama mea este proprietara unei case in care locuim de facto. Care este procedura ca sa inregistrez casa respectiva pe numele meu (cu acordul mamei, desi nu am contract de donație încă), si sa-mi schimb viza de reședința in ea? Nu stiu de unde sa incep: unde sa ma adresez, de ce acte este nevoie, cat timp durează si care vor fi cheltuielile? Mizez pe receptivitatea dvs. Mulțumesc anticipat!

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Pentru a vă putea înregistra dreptul de proprietate asupra casei, trebuie să aveti acest drept, in baza unui titlu juridic. Acordul mamei Dvs. nu este suficient, pentru că proprietatea trebuie transmisă efectiv. Asadar, este nevoie de un contract de donație sau de vanzare cumpărare.
Contractul de donație se întocmește în scris... mai detaliat și se autentifică notarial. Notarii au modele de contracte, iar taxele diferă (aprox. 1% din valoarea bunului). Va fi necesar să prezentati notarului actul de proprietate asupra bunului (al mamei Dvs), extrasul din Registrul bunurilor imobile (mama Dvs il poate obține de la oficiul cadastral teritorial, trebuie sa depuna cerere si sa achite taxa de stat, si va fi eliberat peste un anumit termen), certificat de la Fisc privind lipsa restantelor la impozit (il poate obtine mama Dvs de la organul foscal teritorial).
Dupa ce autentificați contractul de donatie mergeti la oficiul cadastral pentru a-l inregistra în Registrul bunurilor imobile (va trebui sa achitati si pentru asta taxa de stat).
Din momentul înregistrării, deveniți proprietară.
În final, mergeti la secția de documentare a populației cu o copie a contractului de donație și solicitați să fiți înscrisă la domiciliu cu adresa respectivă.
Toate acestea nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de zile.

22 octombrie 2018