Inregistrarea sedintei de judecata

13 februarie 2019 19

In curand voi avea şedință de judecată în privința lămuririi unei hotărari care a fost pronuntata cu un an şi jumate în urmă. Eu voi cere judecătorului să înregistrez şedința, adică ce o să vorbesc eu. Daca judecătorul nu-mi va permite şi eu totuşi o să fac înregistrarea deschis, cu ce pedeapsă ma pot alege şi dacă o pot contesta acea pedeapsă? Am mai cerut anterior o înregistrare şi am primit răspuns că inregistrarea a fost distrusa in mod automat. Are dreptul sa-mi interzică şi cu ce mă pot alege eu? Mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Dacă e vorba de proces civil, vedeți Cod Procedura Civilă
Înregistrare nu se distruge automat ci se pastrează pe suport electronic la dosar.
Sunteți în drept să efectuați înregistrarea audio chiar și în lipsa înștiințării instanței.
Articolul 18. Utilizarea de mijloace tehnice
... mai detaliat (1) Pentru documentarea lucrărilor şedinţei de judecată şi conservarea probelor, instanţa judecătorească poate utiliza orice mijloc tehnic în conformitate cu prezentul cod şi alte legi.
(11) Pentru exercitarea drepturilor şi obligaţiilor procesuale, participanţii la proces pot efectua înregistrarea audio a şedinţei de judecată.
(2) Înregistrarea video, fotografierea, utilizarea altor mijloace tehnice decît cele cerute în condiţiile alin. (11) pot fi admise numai de preşedintele şedinţei de judecată și doar cu acordul părților și al altor participanți la proces, iar în caz de audiere a martorilor, cu acordul acestora.
(3) Încălcarea prevederilor alin.(2) se sancţionează cu amendă de pînă la 20 unităţi convenţionale şi cu confiscarea înregistrărilor (peliculei, pozelor, casetelor etc.).

13 februarie 2019