Inspectorii de patrulare are dreput să oprească automobilele în trafic pentru a verifica achitarea amenzilor aplicate în baza imaginilor surprinse de camere?

6 iulie 2022 39

Bună ziua. Deseori șoferii sunt opriți de inspectorii de patrulare sub pretextul de a verifica amenzile neachitate. Au dreptul să facă așa ceva?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Dorin,

În principiu ei pot avea bănuiala rezonabilă că ar fi fost comisă infracțiune sau contravenție. Altceva e că la noi moldovenii sunt deprinși cu minciuna și prezumția nevinovăției e teorie. În realitățile Moldovei cumva e jumătate la jumătate.
Dar dacă e vorba de oprire și reținere intenționată și persoana... mai detaliat întârzie la lucru atunci e problemă. Caz evident e dosarul Lilian Erhan c. Moldovei nr. 21947/16 hotărârea din 05.07.2022 când persoana a fost sancționată pentru că era în stare de ebrietate deși ea apoi a făcut test la sânge care a arătat că era sobră. Aici totul depinde de cirumstanțe.
Oamenii care pur și simplu качают права nu înseamnă că sunt ideali. Important e ca verificarea să nu se transforme în abuz arbitrar.

6 iulie 2022