Înstrăinarea imobilului după divorț

21 noiembrie 2019 26

Bună ziua. Am divorțat recent. În timpul căsătoriei am procurat un imobil (apartament), cu un credit bancar pe care tot eu îl achit. În contractul de vânzare-cumpărare și în actele de proprietate figurez doar eu cota parte 1.0, fosta soție nu figurează. Pot să vând apartamentul sau să-l fac donație?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Codul civil prevede:

În cazul în care bunul comun reprezintă un drept care, conform legii, se dobîndeşte prin înregistrare într-un registru de publicitate, iar dreptul este înregistrat doar în folosul unuia dintre soţi, oricare dintre soţi poate cere să se noteze în registrul de publicitate calitatea... mai detaliat acelui drept de bun comun al soţilor. În lipsa acestei notări, faţă de terţul dobînditor al dreptului înregistrat ori al unei grevări asupra acelui drept nu se poate invoca calitatea lui de bun comun al soţilor, cu excepţia cazului în care se va demonstra că dobînditorul a cunoscut această calitate pe altă cale.

Deci, fosta sotie, daca nu isi noteaza dreptul de proprietar devalmas - NU va putea anula actul de instrainare al bunului incheiat de Dvs fara acordul ei.

Totusi, Dvs veti fi considerat de rea credinta, astfel incat fosta sotia va putea pretinde despagubiri (50% din valoarea vinzarii).

22 noiembrie 2019