Intentarea unei actiuni pentru nerespectarea clauzelor contractuale cu recuperarea prejudiciului material si moral

20 august 2020 35

La data de 16 februarie 2016 a fost incheiat un contract de constructie a unei case locative pe un teren destinat constructiei, partile contractuale fiind Antreprenorul si Beneficiarul. Pana in prezent, august 2020, Antreprenorul nu si-a onorat obligatiile privind retelele de gaz exterioare incluse in Lista lucrarilor, care este parte componenta a Contractului. Desi a fost somat de nenumarate ori, Antreprenorul ignora grosolan obligatia de a finaliza lucrarile respective, invocand tot felul de cauze neobiective. Mai mult decat atat, Antreprenorul nu raspunde la apelurile telefonice si iese la contact doar atunci cand vrea el, in pofida faptului ca l-am rugat si ne-am inteles sa tinem legatura telefonica permanent. Contractul stipuleaza termenul de executare de 240 de zile pentru toate lucrarile, cu penalizare de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere din costul lucrarilor neexecutate. Intrebarea este: poate fi actionat in instanta Antreprenorul pentru nerespectarea termenului privind lucrarile mentionate, cu revendicarea penalitatii stipulate in contract, plus prejudiciul moral pentru comportamentul neadecvat? Care este procedura? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
poate fi acționat, la caz, urmează a verifica notificările expediate, sau de repetat acestea, întocmirea acțiunii cu probele care atestă neexecutarea corespunzătoare a lucrărilor contractate/cuantumul acestora.
Astfel, reieșind din condiția contractuală, puteți solicita în casarea penalității pentru lucrul neexecutat sau pentru total, depinde ce scrie contractul.
La caz, este vorba de relații... mai detaliat de consumator, astfel fiind posibil aplicarea inclusiv a legislației în domeniu, care prevede penalități legale mult mai mari, de care puteți face uz.

totul depinde de contract și probele pe caz

25 august 2020