Interdicție de a ieși din țară din cauza unui presupus dosar penal?

2 ianuarie 2018 85

Buna ziua. Avem o astfel de situație: timp de 3-4 luni suntem telefonați de catre diverse persoane din politie, precum ca cineva a scris o plingere pe sotul meu ca a sustras din locuință niste bunuri, ceea ce nu-i adevarat, dovezi nu au. Politia ne ameninta cu inchisoare, vorbesc vulgar etc. Citație nu au trimis, doar ne telefoneaza si ameninta. Susțin ca vor face in asa fel ca soțul sa nu poată ieși din tară. Este posibil sa puna astfel de interdictie si sa deschida un astfel de dosar penal?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

În cazul în care a fost pornită urmărirea penală pe faptul comiterii unei infracțiuni de comiterea căreia este bănuit soțul dvs, acesta urmează de fapt să fie recunoscut în calitate de bănuit sau învinuit. Actțiune procesuală care urmează să aiba loc în prezența unui avocat și cu respectarea tuturor drepturilor... mai detaliat procesuale.

Drept urmare, aplicarea măsurii de interdicție de a părăsi țara poate avea loc doar în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală :

Articolul 178. Obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea
de a nu părăsi ţara
(1) Obligarea de a nu părăsi localitatea constă în îndatorirea impusă în scris bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau, după caz, de instanţa de judecată de a se afla la dispoziţia organului de urmărire penală sau a instanţei, de a nu părăsi localitatea, în care domiciliază permanent sau temporar, fără încuviinţarea procurorului sau a instanţei, de a nu se ascunde de procuror sau instanţă, de a nu împiedica urmărirea penală şi judecarea cauzei, de a se prezenta la citarea organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată şi de a le comunica acestora despre schimbarea domiciliului.
(2) Obligarea de a nu părăsi ţara constă în îndatorirea impusă bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau de instanţa de judecată de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea organului care a dispus această măsură, precum şi în îndeplinirea altor obligaţii prevăzute la alin.(1).
(3) Durata măsurilor preventive prevăzute la alin.(1) şi (2) nu poate depăşi 30 de zile şi, după caz, poate fi prelungită doar motivat. Prelungirea se dispune de către procuror şi fiecare prelungire nu poate depăşi 30 de zile.
(4) Copia de pe hotărîrea definitivă a procurorului sau a instanţei, adoptată în condiţiile prezentului articol, se trimite organului de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte învinuitul, inculpatul sau, după caz, organelor de frontieră pentru executare şi ridicarea provizorie a paşaportului în cazul prevăzut în alin.(2).

Deci în mod normal, urmează să fiți citați oficial, pentru a vă prezenta la sediul organului de urmărire penală în cazul în care a fost inițiată o cauză penală în cadrul căreia ar putea figura soțul dvs. Însă în orice caz, acesta urmează să beneficieze de asistență juridică.

4 ianuarie 2018
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Dl. Mihai, d-na Tatiana s-a referit la un comportament neadecvat din partea colaboratorii de poliție, ei au găsit un pretext precum că soțul e devină într-o chestie.... Acest comportament dă dovadă, că polițiștii au pretenzii proaste. Eu vă propun d-na Tatian să ficsai acest comportament, să depuneți oplîngere la procuratură... mai detaliat și să-i pedepsiți pe acești polițai, succese.

6 ianuarie 2020