Interdictie de a părăsi țara

3 aprilie 2020 410

Ân mai 2019, am fost chemată la executorul judecătoresc din motivul neachitarii unui credit. Mi-a fost pusă interdictie de a părăsi țara până nu achit toată suma într-un termen stabilit (cel puțin așa mi-a comunicat executorul). De atunci și până acum nu am avut posibilitatea să achit datoria, nici compania de colectori nu mi-a mai scris după ce au văzut că nu achit. Vreau să știu:
1. La care etapă este aceasta situație, de neexecutare a condițiilor?
2. Pe cât timp se pune interdicția de a părăsi țara și de unde pot afla?
Mulțumesc.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Diana,

Pe lângă vorbe, executorul nu v-a arătat nici-un document/demers/încheiere judecătorească prin care să fie dispusă interdicția de a părăsi țara? Posibil el doar v-a speriat.

Conform legii interdicţia de a părăsi ţara în cel mult 6 luni se aplică de către instanţa de judecată, la demersul executorului judecătoresc, doar... mai detaliat după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii.

În perioada de urgență se aplică Dispoziția nr.1 din 18.30.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale potrivit căreia procedura de executare silită privind urmărirea salariului și altor venituri se suspendă de drept.

Calcularea dobînzilor şi penalităţilor în cadrul procedurilor de executare silită pe perioada stării de urgenţă se suspendă.

4 aprilie 2020
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

D-na Diana, în afară de celea menționate de către colegul meu, DVS sînteți în drept să contestați în instanța superioară conform art .423 Recursul împotriva încheierii primei instanţe
(1) Încheierea dată în primă instanţă poate fi atacată cu recurs,... mai detaliat separat de hotărîre, de către părţi şi de ceilalţi participanţi la proces în cazurile prevăzute de prezentul cod şi de alte legi, precum şi în cazurile în care încheierea face imposibilă desfăşurarea de mai departe a procesului. Ea se examinează în recurs conform regulilor stabilite de prezentul capitol.
(11) Instanţa de judecată care a emis încheierea susceptibilă de recurs, după depunerea recursului, îl expediază, împreună cu copia certificată a dosarului sau prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, instanţei ierarhic superioare competente. Recursul depus împotriva încheierii suspendă executarea acesteia, cu excepţiile stabilite de lege.
(2) Împotriva celorlalte încheieri pronunţate în primă instanţă nu se poate face recurs decît odată cu fondul cauzei.
(3) Actele de contestare a încheierii judecătoreşti care se atacă odată cu fondul cauzei se anexează la dosar, iar prin încheiere protocolară se consemnează că acesteia nu i se dă curs pînă la examinarea fondului.
Articolul 424. Instanţele competente să examineze recursurile împotriva încheierilor
(1) Curţile de apel examinează recursurile declarate împotriva încheierilor emise de judecătorii.
(2) Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie examinează recursurile declarate împotriva încheierilor emise de către curţile de apel.
(3) Încheierile Curţii Supreme de Justiţie nu se supun niciunei căi de atac.
Articolul 425. Termenul de declarare a recursului împotriva încheierii
Termenul de declarare a recursului împotriva încheierii este de 15 zile de la comunicarea încheierii. Fiindcă încherea a fost pronunțată în lipsa DVS, despre existența ei n-ați știut. În recurs DVS trebue să aduceți argumentele, di ce cauză n-ați achitat creditul, argumentele trbue să fie convigătoare, succese.

5 aprilie 2020