Intrebare in privinta donatiei

14 august 2017 40

Am o intrebare in privinta donatiei. Doi ani în urma mi s-a donat o casă de către o doamna. Acum după doi ani, ea a depus cerere in judecată ca vrea sa retragă donația, din motiv ca am înjurat-o si am întreprins alte rele împotriva ei si a persoanelor ei apropiate. Pot sa spun cu siguranța ca din partea mea nu a fost întreprins nimic rău împotriva ei și a cuiva din rudele ei. Pot eu sa demonstrez in judecată ca nu am făcut asta si pot sa câștig eu sau nu? Donația este fără obligații față de donator. Donatorul este în stare materială foarte buna si nelipsită de nimic. Aștept răspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Stelian,

Întradevăr Codul Civil în art. 835 (1) stipulează că
(1) Donaţia poate fi revocată dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată... mai detaliat a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine ( adică nerespect ) gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.

Astfel, dvs dacă vă considerați nevinovat și că nu a-ți comis careva acțiuni ilicite asupra donatorului și nu a-ți manifestat semne de ingratitudine nu ar trebui să vă faceți griji.

În instanță donatorul urmează să demonstreze prin probe concrete cele invocate de el ci nu dvs să demonstrați nevinovăția deoarece dvs sunteți prezumat nevinovat atâta timp cît partea opusă nu demonstrează vinovăția dvs. Și da, puteți demonstra că nu a-ți comis cele spuse și da, puteți câștiga.

Donația are obligațiuni față de donatar, pentru mai multe detalii puteți studia reglementările donației din Codul Civil de la CApitolul III art. 827 - 838 ( http://lex.justice.md/md/325085/ ) .

15 august 2017