Intrebare in privinta fumului produs de vecini

19 martie 2020 28

Am o intrebare in privinta fumului produs de vecini, care prepara in aer liber mancare pentru animale, iar pe post de combustibil foloseste resturi vegetale (crengi de copac). Au voie sa faca foc deschis, daca fumul se imprastie si la vecini si ii deranjeaza?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform art. 587, Codul Civil:

Articolul 587. Influenţa vecină admisibilă
(1) Proprietarul terenului sau al unui alt bun imobil nu poate interzice influenţa pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, zgomotul, căldura, vibraţia sau o altă influenţă similară provenită din terenul vecin dacă... mai detaliat nu împiedică proprietarul în folosirea bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia.
(2) Dispoziţiile alin.(1) se aplică şi în cazul în care influenţa este considerabilă, dar este produsă de folosirea obişnuită a unui alt teren şi nu poate fi înlăturată prin măsuri justificate economic. Dacă este obligat să suporte o asemenea influenţă şi dacă aceasta depăşeşte folosirea recunoscută obişnuită în localitatea respectivă şi limitele economice admisibile, proprietarul poate cere proprietarului de teren care cauzează influenţa o compensaţie corespunzătoare în formă bănească.

Vecinii sunt într-un fel obligați să suporte aceste influențe asupra terenurilor sale dar cu condiția că acestea nu aduc daune bunurilor vecine și nu împiedică proprietarul în folosirea bunului său.

Servus

23 martie 2020