Intreprinderea individuala poate efectua importuri?

6 august 2020 100

Buna ziua. O Intreprindere Individuală (neplatitoare de TVA) poate efectua importuri? Este mai avantajos sa importi avand II sau SRL? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Triboi
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua!

Vă referiți la câteva operațiuni ocazionale de import pentru activitatea de bază a întreprinderii (de exemplu, ulterior să comercializați bunurile importate) sau chiar să practicați ca gen de activitate import de mărfuri și servicii?

Dacă e primul caz, aveți tot dreptul să importați bunuri atât ca II cât și... mai detaliat ca S.R.L. O să aveți nevoie de serviciile unui broker vamal. Și deja să țineți cont de restricțiile fiscale privind TVA. Adică, la atingerea plafonului privind înregistrarea în calitate de subiect al impunerii cu TVA, ca rezultat al activităţii de întreprinzător, contribuabilul este obligat de a se înregistra ca plătitor al TVA.

Dacă e al doilea caz, atunci doar S.R.L. O să aveți nevoie să obțineți și câteva acte permisive (inclusiv și licența pentru activitatea de broker vamal). Recomand să consultați următoarele legi:

1. Codul Vamal
2. Codul Fiscal
3. Lege Nr. 160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător
4. Hotărârea Guvernului nr. 1140 din 02.11.2005 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova

Mult succes!

8 august 2020