Bună ziua! Am găsit o gazdă și m-am înțeles cu prețul de 1.600 lei lunar. Fiindcă locuința era într-o stare deplorabilă, am fost nevoit să fac reparație cosmetică. După o săptămână și jumătate de muncă, am terminat lucrul. Acum stăpâna apartamentului mă anunță că chiria va fi 100 euro, iar dacă nu-mi place, să caut altă gazdă. Astfel, mi-a cauzat o pagubă de 5.200 lei, plus costul materialelor de construcție. Spuneți-mi, vă rog, ce acțiuni pot întreprinde în acest caz? Constituie acțiunile sus-menționate elemente ale infractiunii prevazute de art.190 Escrocheria din Cod Penal al Republicii Moldova? Mulțumesc.
Andrei Domenco
Bună ziua,
Acest raport este unul civil si nu contine elemente infractionale.
În speța dvs, este bine de știut că potrivit legislatiei civile, o astfel de modificare a prețului contractului nu poate fi facuta unilateral de către locator, ci doar prin încheierea de acte adiționale, totodată, cuantumul chiriei poate fi modificat de... mai detaliat comun acord al părţilor sau la cererea uneia dintre părţi.
Astfel, refuzul locatarului de a plăti o chirie majorată peste noapte nu constituie o încălcare contractuală și, prin urmare, nu poate fi reziliat contractul. Cel mult ce poate cere locatorul este să ceară părăsirea apartamentului/ spațiului cu respectarea dispozițiilor legale privitoare la denunțarea unilaterală. (deci cu respectarea preavizului indicat in contractul dvs).
Orice clauza prin care locatorul îsi rezervă dreptul de a majora chiria fără acordul locatarului nu produce niciun efect.
Dvs dețineti un drept de retentie asupra apartamentului adica sa nu-l parasiti pina nu va este achitata suma investita in lucrarile de reparatie numai in cazul in care dvs ati anuntat prealabil stapinul despre intentia dvs de a efectua aceste lucrari si ati primit acordul său (un act confirmativ ar fi cererea prealabila, martorii). Prin urmare in acest caz puteti pretinde la suma investita, adresindu-va in instanta si pretinde chiar dobinzi.