Investitie intr-un bun imobil comercial

4 august 2016 45

In anul 2015, in urma unei intelegeri prealabile cu un cunoscut, am investit circa 2000 euro intr-un restaurant, incheind in sensul acesta un acord, prin care acesta urma sa-mi intoarca suma prin reducerile la mese de sarbatoare, banchete organizate de catre mine, etc. Pina la moment, restaurantul nu activeaza, avand careva impedimente in ce priveste autorizatia de functionare, etc. Ce as putea face in cazul dat?

Jurist comments 1

Download discussion
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Salut Mariana !
In fapt conform spetei date , a-ti incheiat un contract de societate civila , astfel în conformitate cu art. 1339 şi art.1340 ale Codului Civil al RM, prin contract de societate civilă, două sau mai multe persoane (asociaţi, participanţi) se obligă reciproc să urmărească în comun scopuri... mai detaliat economice ori alte scopuri, fără a constitui o persoană juridică, împărţind între ele foloasele şi pierderile. Contractul de societate civilă trebuie să aibă un obiect licit, constituit în interesul comun al asociaţilor.
În vederea încheierii acordului în cauză, părţile au stabilit un anumit scop, care de fapt nu a fost realizat, şi respectiv urmează a fi reziliat.
Conform art. 1342 alin. (1) şi (2) Cod Civil, participanţii trebuie să verse contribuţiile convenite prin contract. În lipsa unor dispoziţii în acest sens, ei sânt obligaţi la plata unor contribuţii egale. (2) Contribuţiile pot consta din bunuri, inclusiv din drepturi patrimoniale.
Potrivit art. 1341 Cod Civil, contractul de societate civilă poate fi încheiat în scris sau oral. (2) În cazul în care se încheie în scris, contractul de societate civilă trebuie sa conţină: a) numele sau denumirea, adresa sau sediul participanţilor; b) drepturile şi obligaţiile fiecărui participant; c) constituirea şi funcţiile conducerii; d) repartizarea câştigului şi a pierderilor între participanţi; e) procedura eliminării unor participanţi; f) durata societăţii; g) procedura dizolvării societăţii şi împărţirii patrimoniului ei. (3) Contractul de societate civilă nu poate fi modificat, în lipsa unei clauze contrare, decât prin acordul comun al tuturor asociaţilor.
Iar, potrivit art. 1342 Cod Civil, (1) Participanţii trebuie sa verse contribuţiile convenite prin contract. În lipsa unor dispoziţii în acest sens, ei sunt obligaţi la plata unor contribuţii egale. (2) Contribuţiile pot consta din bunuri, inclusiv din drepturi patrimoniale. (3) Dacă prin contract nu s-a dispus altfel, contribuţiile devin proprietate comună a participanţilor. De patrimoniul social aparţine ceea ce s-a dobândit în baza unui drept ce ţine de acel patrimoniu şi ceea ce s-a dobândit ca despăgubire pentru distrugerea, pierderea sau deteriorarea unui obiect din el. (4) Contribuţia unui participant nu poate fi majorată fără consimţământul acestuia.
Urmeaza sa adresati partii adverse un preaviz de reziliere a contractului de societate civila care urmeaza a fi solutionat in termen de 3 luni , ulterior in cazul refuzului va adresati in instanta de judecata .

4 august 2016