Buna. Am facut o plingere la primarie in legatura cu o decizie si am primit raspuns. Persoana care mi-a lezat dreptul ma roaga sa nu dau in judecata, ca peste 2 luni imi va da bani si va procura bunul care este la mijlocul conflictului, motivind ca acuma nu are bani. Ce risc eu, fiindca voi pierde termenul de o luna de a putea da in judecata in contencios? Daca dupa 2 luni omul nu-mi da banii - mai pot ataca acea decizie? Multumesc.
Vasile Soltan
Salutare Tatiana.
1. Ideea contenciosului administrativ constă în faptul că persoana care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, printr-un act administrativ va solicita, printr-o cerere prealabilă, autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a... mai detaliat acestuia, în cazul în care legea nu dispune altfel. În cazul în care organul emitent are un organ ierarhic superior, cererea prealabilă poate fi adresată, la alegerea petiţionarului, fie organului emitent, fie organului ierarhic superior dacă legislaţia nu prevede altfel. Din condițiile speței nu este clar ce act administrativ a fost/ nu a fost emis. Despre care bun este vorba?
2. Adresarea cu o cerere prealabila organului emitent este obligatorie.
3. Cererea (in instanta de contecios) prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoaşterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, în cazul în care legea nu dispune altfel. Acest termen curge de la:
a) data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluţionarea acesteia;
b) data comunicării refuzului de soluţionare a unei cereri prin care se solicită recunoaşterea dreptului pretins sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluţionarea unei astfel de cereri;
c) data comunicării actului administrativ, în cazul în care legea nu prevede procedura prealabilă.
4. Termenul de 30 de zile specificat este termen de prescripţie. (daca nu exercitați în acest termen, ulterior persoana în favoarea căreia curge termenul o să-l invoce și acțiunea d-stră nu va fi respinsă.
Persoana care, din motive temeinic justificate, a omis termenul de prescpripţie poate fi repusă în termen în condiţiile Codului de procedură civilă. ( nu cred că aveți asemenea motive justificate).
Succese!