Кредиты

3 aprilie 2019 188

Правда ли что если не уплата долгов по кредиту свыше 10.000 лей, это уже уголовное дело? И сажают ли в Молдове за долги? Насколько слышал что нет, но если каким-то образом припишут какое-то мошенничество, хотя тут нету ни какого мошеничества?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna

De fapt, persoana poate fi atrasă la răspundere penală pentru neexecutarea intenționată sau eschivarea de la executarea unei hotărâri judecătorești prin care s-a hotărât încasarea unei sume în favoarea altei persoanei.
Neexecutarea intenționată sau eschivarea de la executare inclusiv prin crearea împiedimentelor presupune că debitorul dispune de bani și/sau bunuri însă... mai detaliat acesta le ascude intenționat, cu scopul ca executorul să nu poată identifica bunurile care pot fi urmărite, inclusiv venituri din dividente și altele asemenea.
Totuși, până a fi atrasă la răspunedere penală persoana urmează a fi atrasă mai întâi la răspundere contravențională și dacă nici acest ultim caz nu se conformează aceasta poate fi atrasă la răspundere penală.

Mai jos vedeți prevederea legală care incriminează această faptă:
Articolul 320. Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată
(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
(2) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare de către o persoană cu funcţie de răspundere a hotărîrii instanţei de judecată, precum şi împiedicarea executării ei, dacă aceste fapte au fost comise după aplicarea sancţiunii contravenţionale,
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.


http://www.legis.md/cautare/rezultate/109495

3 aprilie 2019