La cumpărarea unui imobil este suficient contractul de vânzare-cumpărare?

13 iulie 2016 2718

La cumpărarea unui imobil ce acte trebuie să cer de la vânzător (firma de construcții)? Este suficient contractul de vânzare-cumpărare sau trebuie să am la mână și vreun act de la Cadastru? Sau acesta se eliberează la darea blocului în exploatare?

Jurist comments 3

Download discussion
Vladimir Palamarciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Ion, vreti sa cumparati un apartament deja existent sau sa incheiati contract de investitii in constructie?
Indeferent de contract, actul va trebui sa fie autentificat la notar. De la vinzator cereti actul de proprietate asupra bunului imobil (contractul de vinzare etc.), extrasul de la cadastru (de dorit cit mai proaspat,... mai detaliat dar nu mai putin de 2 luni). Puteti si individual cere de la Cadastru informatie despre imobil - incercati sa solicitati informatie nu doar actuala, ci si cea istorica (cum a fost dobindit imobilul inainte de vinzator). Uneori aceasta Va poate ajuta sa intelegeti daca mai inainte nu au fost situatii care ar putea sa duca la anularea contractului pe care il are vinzatorul.

13 iulie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut, Ion
De faptul cum veți analiza toate actele aferente bunului imobil pe care intenționați să-l procurați, depinde valabilitatea și siguranța ulterioară a dreptului Dvs de proprietate asupra bunului respectiv.
Așadar, pînă la incheierea vreunui Contract, fie el de vânzare cumpărare sau de investiție a capitalului, trebuie să depuneți maximă diligență atît... mai detaliat față de persoana vânzătorului/antreprenorului, cât și față de starea fizica și juridică a bunului imobil.
Printre acestea, pe Dvs trebuie să Vă intereseze în special faptul ca bunul imobil să nu fie grevat cu careva sarcini. Clarificarea acestui aspect poate fi efectuată prin analizarea conținutului Extrasului din Registrul bunurilor imobile. În acesta veți vedea proprietarul bunului, actul de proprietate al vânzătorului asupra bunului, grevările/interdicțiile /notările aferente bunului. Astfel, interesul Dvs, la modul ideal, este ca bunul sa aparțină unei singure persoane fizice/juridice cu titlu de proprietate privată, să fie inregistrat actul de proprietate al vânzătorului, și să nu existe careva notări, sechestre sau grevări asupra bunului.
Important de reținut că Extrasul din Registrul bunurilor imobile trebuie să fie eliberat în aceeași zi în care intenționați să procurați bunul. Extrasele mai vechi, pot reprezenta pentru Dvs doar un titlu orientativ.
De asemenea, solicitați de la vânzător actele care confirmă plata tuturor impozitelor pentru bunul respectiv. (dacă e cazul)
Extrasul din Registrul bunurilor imobile se eliberează chiar și dacă bunul nu a fost dat în exploatare, pentru că deobicei sunt înscrieri la nivel de încăperi separate, sau în condominiu. Pentru bunuri viitoare - se va analiza Extrasul pe teren și construcție.
Solicitarea actului de proprietate este, in opinia mea, facultativă - tinimd cont de faptul că actul este înregistrat la Cadastru și Contractul Dvs urmează să fie încheiat la notar, ambele proceduri presupunând verificarea legalității acelui act.
În concluzie, pentru început verificați Extrasul din Registrul bunurilor imobile. Dacă este curat- ulterior acționați după principiul "de 7 ori măsoară și o dată taie", astfel încât să aveți siguranța deplină asupra dreptului dobândit.
Succes!

13 iulie 2016
Elena Mocanu
  • Notar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Dacă imobilul este în proces de construcţie puteţi încheia sau contract de v/c a bunului viitor (dacă construcţia a fost înregistrată ca bun viitor) sau contract de investiţii. Suplimentar la cele spuse de colegii mei vă sfătui sa va interesaţi referitor la teren. Cui aparţine, cu ce titlu, care este... mai detaliat suprafaţa şi dacă lumpăraţi imobilul prin oricare din forme ce drept veţi avea asupra terenului Dvs ca proprietar al apartamentului. Celelalte aspecte si fapte le clarificati la notar, caci ambele contracte se autentifica.
Succese.

14 iulie 2016