Legalizarea terasei cumpărate odată cu apartamentul

23 iunie 2023 23

Bună ziua. Am procurat un apartament care dispune de o terasă amplasată pe acoperișul unui spațiu comercial. În acte această suprafață nu este indicată. Este posibil să legalizez acest spațiu? Unde trebuie să mă adresez? Țin să menționez că terasa amintită e în folosință comună cu vecina și au apărut situații de conflict. Terasa sa află chiar sub geamul de la dormitorul copiilor. Vecina are chiriași care ies la fumat exact în acel loc. În afară de asta, nu ne simțim în siguranță știind că cineva poate să ne urmărească de pe acea terasă. Prin urmare, am delimitat spațiul printr-o construcție temporară. Vecina și-a dat acordul pentru acea delimitare, dar între timp s-a răzgândit. Ne amenință că va depune plângere la poliție și la pretură pentru că i-am fi ”luat din spațiul aerian și lumină”. Ea insistă să se folosească de întreaga terasă, fără niciun fel de bariere. Ce putem face în această situație? Mulțumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor


Bună ziua,
în prim plan este necesar să verificați dacă aveți la îndemână careva acte permisive din partea proprietarului spațiului comercial pentru construcția terasei or se prezumă că acoperișul spațiului comercial este inclusiv proprietatea acestora (centrului comercial).
Potrivit art. 521 alin. (3) Cod Civil, în cazul în care construcțiile sau... mai detaliat lucrările sânt făcute de un terț, proprietarul terenului (centrul comercial) are dreptul să le țină pentru sine sau să oblige terțul să le ridice pe cheltuială proprie și să repare prejudiciul cauzat. Dacă păstrează construcțiile sau lucrările făcute de un terț, proprietarul (centrul comercial) este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor și costul muncii ori o sumă de bani egală cu creșterea valorii terenului.
În conformitate cu art. 521 alin. (5) Cod Civil, în cazul în care construcțiile sau lucrările sânt făcute de un terț de bună-credință, proprietarul de teren (centrul comercial) nu poate cere ridicarea lor și este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor și costul muncii sau o sumă de bani echivalentă creșterii valorii terenului.
Prin urmare, în cazul în care construcția a fost construită fără acordul centrului comercial și în lipsa unui titlu de proprietate aceștia pot solicita după caz ridicarea construcției (demolarea) sau să le țină pentru sine și să vă achite valoarea materialelor și a costurilor de construcție dar să vă oblige la o plată a prejudiciului cauzat.
La caz, o soluție de legalizare a construcție este de a cumpăra de la centrul comercial porțiunea afectată de construcție și ulterior de a efectua actele permisive pentru construcție.
Totodată, țin să vă informez că efectuarea construcțiilor fără autorizare se pedepsește cu o amendă de la 250 la 400 de unități convenționale în temeiul art. 179 Cod Contravențional.

23 iunie 2023