Legi privind constructia unei case din containere maritime

10 februarie 2019 81

Salutare. As dori sa primesc consultatia unui jurist, dar si informatii de la eventuali locuitori ai Moldovei care poate au avut experienta in acest domeniu. Sa presupunem ca am un teren de constructii. Vreau o casuta cu 2 etaje, dar nu am bani suficienti. Nu vreau sa o construiesc treptat in timp de 5-10 ani. In internet am gasit o varianta laudata ca fiind ieftina, rapida si suficient de sigura. Este vorba despre case din containere maritime. Sunt toate instructiunile cum se face, dar nimic despre partea legala. Cineva mi-a spus ca din punct de vedere juridic este privita ca o locuinta temporara. Intrebare: pot eu sa o inregistrez ca o casa obisnuita, sa o pot conecta la gaz, apa, electricitate? Nu vreau sa risc sa incalc careva reguli si apoi sa fiu obligata sa demolez ''o constructie ilegala''. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna
Mai jos vedeți informație relevantă care reglementează executarea lucrărilor de construcție, precum și ce este o locuință.

LEGE Nr. 163 din 09.07.2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie
http://lex.justice.md/md/335823/

LEGE Nr. 75 din 30.04.2015 cu privire la locuinţe
Articolul 4. Noţiuni principale
În sensul prezentei legi,... mai detaliat următoarele noţiuni principale semnifică:
locuinţă – construcţie sau încăpere izolată alcătuită din una sau din mai multe camere de locuit, precum şi din alte încăperi auxiliare (bucătărie, bloc sanitar etc.), care satisface cerinţele de trai ale unei persoane sau ale mai multor persoane (familii) şi corespunde exigenţelor minime pentru locuinţe, stabilite în actele normative; în calitate de locuinţă sînt recunoscute casele de locuit individuale, apartamentele, încăperile locuibile din cămine şi din clădiri cu altă destinaţie.

http://lex.justice.md/md/358764/

11 februarie 2019

E prea multa informatie greu de inteles pentru mine. Ma sperie nr de documente care se cer,cu toate ca presupun ca nu toate sant necesare in acest caz. O firma din Chisinau care construieste case dein moduli zice ca nu e nevoie de nici o autorizatie. Ati putea explica... mai detaliat in termeni simpli ce trebuie de facut. Am niste rude care anul trecut au construit casa de piatra si au platit mai mult de 10000 de lei pe documente,proiect... Eu voi avea aceleas cheltuieli si aceleasi documente ca ei,pentru o casuta din containere fara fundament?

11 februarie 2019