Liber profesionist - freelancer în domeniul design

18 februarie 2021 50

Bună ziua! Sunt designer vizual și vreau să activez în calitate de freelancer. Clienții mei sunt atât din Republica Moldova, cât și din alte țări (am fost înregistrată legal în altă țară din Europa până acum) și aș dori să activez legal, dar nu știu cum și unde mă înregistrez. Există un statut de freelancer în R.M? Ori, conform genului de activitate, sunt eligibilă pentru o patentă de întreprinzător? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Sîrbu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua, ați acordat o întrebare foarte generală care necesită o analiză specifică în dependență de specificul activității, necesitățile și capacitățile dvs.
Pe scurt cam așa:
1. Statut de freelancer nu există în legislația RM;
2. Referitor la patentă, aici (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=121971&lang=ro) puteți găsi legea ce reglementează activitatea în baza patentei. Anexa... mai detaliat conține lista expresă a activităților. Totodată, trebuie să cunoașteți că, de ceva timp, sunt mai multe discuții privind excluderea patentei.
3. Ca să activați legal trebuie să alegeți inițial o formă juridică de organizare. Formele de organizare sunt prevăzute de legislația civilă. Aici este o mică incursiune în formele de activitate https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-comercial/formele-juridice-de-organizare-a-activitatii-de-intreprinzator/; https://www.contabilsef.md/ro-ce-form-juridic-avantajeaz-afacerea-ta-ru-ce-form-juridic-avantajeaz-afacerea-ta-en-46687/
Informația poate fi neactuală, cel mai bine de consultat direct legislația: Codul civil (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=125043&lang=ro#) , Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=124919&lang=ro#) etc.
Referitor la sfat, nu este clar în ce constă activitatea dvs. Dacă sunteți designer din domeniul IT, atunci puteți înregistra un S.R.L. (care este cea mai populară formă de organizare), apoi să intrați ân parcul IT și să aveți un impozit unic de 7% .
Mult succes.

19 februarie 2021