Liberarea conditionata de pedeapsa inainte de termen

28 februarie 2023 20

Buna! Prietenul meu a fost condamnat la 13 ani de inchisoare. A ispasit 4 ani si 6 luni. Deoarece condamnatul avea 20 de ani la momentul savarsirii infractiunii, in cadrul amnistiei i-a fost redus termenul cu 4 ani 5 luni. In aceasta situatie, poate beneficia de liberarea conditionata de pedeapsa inainte de termen? Daca da, atunci cand anume?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună.
Art. 91 din Codul Penal prevede anumite condiții pentru liberarea condiționată înainte de termen:
– realizarea programului individual de executare a pedepsei;
– repararea integrală a daunelor cauzate de infracțiune;
– termenul de pedeapsă stabilit, conform alin.4) art.91 CP.

(4) Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen poate fi aplicată dacă... mai detaliat condamnatul, care la momentul săvîrşirii infracţiunii a atins vîrsta de 21 ani, a executat efectiv:
a) cel puţin jumătate, dar nu mai puţin de 90 de zile de închisoare, din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave;
b) cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea unei infracţiuni grave, infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave, precum şi din pedeapsa aplicată persoanei anterior liberate condiţionat de pedeapsă înainte de termen, dacă liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen a fost anulată în condiţiile alin.(8).
(6) Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen poate fi aplicată minorilor, persoanelor care au atins vîrsta de 18 ani, dar nu au atins vîrsta de 21 de ani şi persoanelor care au împlinit vîrsta de 60 de ani, dacă aceştia au executat efectiv:
a) cel puţin o treime din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave;
b) cel puţin jumătate din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea unei infracţiuni grave;
c) cel puţin două treimi din termenul de pedeapsă stabilit pentru săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave.
Legea cu privire la amnistie stabilește că în cazul persoanei al cărei termen de pedeapsă pentru aceeași infracțiune a fost redus anterior în temeiul unui act de amnistie sau de grațiere, reducerea repetată a termenului în baza prezentei legi nu poate fi efectuată.

O persoană condamnată poate beneficia de o singură reducere a termenului de pedeapsă prevăzută de prezenta lege.

Despre liberare condiționată nu se menționează, ceea ce înseamnă că nu apare problema la aplicarea liberării condiționată de pedeapsă înainte de termen faptul că a fost redusă pedeapsa prin amnistie.

1 martie 2023