Lichidare SRL

23 aprilie 2022 172

Bună ziua! Cu 1 an și 3 luni in urmă am deschis o societate comercială (SRL), pentru că aveam nevoie sa devamăm niste produse (valoarea totala a fost de aproximativ 1.000 euro). După ce au fost devamate, nu am mai făcut nimic cu SRL, adică nu am făcut nicio tranzacție, nu am dat nicio dare de seamă, nici aparat de casă nu avem. Vrem să închidem SRL. Daca mai așteptăm, această societate va fi radiată în mod automat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. Societatea poate fi radiată automat dacă vor fi pretenții și datorii față de ea. Dar trebuie să știți că e mereu mai simplu de a crea o persoană juridică decât de a o închide.
De regulă apar multe controale fiscale de la Serviciul Fiscal dacă începe procedura de insolvabilitate... mai detaliat sau dacă începeți de sine stătător să închideți societatea. Aceste controale pot apărea chiar dacă nu aveți datorii și nu ați avut nici o activitate. Or oricum necesită să depuneți toate declarațiile, evidența și raportarea fiscală - chiar dacă nu aveți profit sau dacă aveți numai cheltuieli. Or, multe cheltuieli pot să nu fie supuse impozitului pe venit datorită scutirilor fiscale conform Codului fiscal.
Cel puțin aveți nevoie de contabil pentru toate aceste proceduri. De dorit de asemenea să coordonați închiderea SRL-ului cu un jurist. Or, cineva oricum va răspunde pentru eventualele datorii, întârizeri la achitarea impozitelor etc.
31 martie e deadline-ul pe fiecare an fiscal pentru achitarea tuturor impozitelor anuale.

24 aprilie 2022