Limite pentru împuterniciri prin procură

13 martie 2018 51

Bună ziua. Vă rog mult,am nevoie de un sfat. Eu mă aflu peste hotare şi am delegat o persoană din numele meu, prin procură generală, să îmi achiziționeze bunuri imobile şi să mă reprezinte la notar, cadastru etc. Întrebarea: are dreptul persoana dată să depună o cerere la administrația locală (Primărie) din numele meu pentru a achiziționa un bun imobil şi inclusiv să participe la licitație şi sa depună mijloace băneşti (achitarea imobilului)? Voi fi foarte recunoscător pentru răspuns. Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Sigur. Dacă i-ați permis să cumpere imobile, înseamnă că el are împuternicirea să facă oricare alte acte auxiliare pentru cumpărare.
Iată ce prevede Codul civil:
Articolul 1034. Împuternicirile mandatarului
(1) Împuternicirile mandatarului nu se limitează la prevederile exprese ale mandatului, ci se extind asupra a tot ce poate fi dedus din cuprinsul... mai detaliat şi esenţa acestuia, cu excepţiile prevăzute la art.1032 alin.(2).
(2) Mandatarul poate încheia toate actele care pot fi deduse din împuternicirile lui şi care sînt necesare pentru îndeplinirea mandatului.
(3) Împuternicirile date unei persoane pentru a încheia acte care ţin de profesia sau funcţia pe care o exercită şi care rezultă din natura lor nu trebuie să fie stipulate expres.

16 martie 2018