Linia electrică

12 aprilie 2019 23

Bun găsit! Am cumpărat o gospodărie acum 10 ani, dar nu locuiesc permanent in ea. Linia electrică (simplă, de 220V) traversează teritoriul meu și altă parcelă pentru a ajunge și alimenta cu electricitate o gospodărie. În gospodăria mea, linia trece pe deasupra unui copac de nuc care este taiat de cel puțin 2 ori pe an în diferite perioade de către lucrătorii Red-Nord. Copacul este cam la 10 m de la gard și drum unde se află stâlpul de lumină. Așa cum la gospodăria respectivă nu locuiesc permanent, dar stau peste câteva case, am rugat vecinii să anunțe muncitorii rețelelor, să nu intre în gospodărie fără permisiunea mea și să nu-mi distrugă unicul copac. Aceștia spun că au permisiune de la primărie și Rețele ca să taie tot ce ar încurca liniei de electricitate. Am încercat să vorbesc cu șeful Red-Nord, filiala respectivă, să soluționăm această problemă. Răspunsul a fost: Dacă doriți să facem schimbări în planul nostru, Dvs trebuie să achitați costurile pentru aceasta. Dar noi trebuie să avem acces la linii să curățim pentru a evita posibilele avarii.
După discuție am făcut concluzia, că liniile sunt aranjate poate uneori și mai anapoda special ca să scoată bani de la lume. De ce ar trebui să plătesc eu bani, dacă ei ar putea racorda gospodăria respectivă de la o sursă ce se află la o distanță mai mică și liniile să nu traverseze câteva gospodării. Menționez, că gospodăria mea nu se alimenteză cu electricitate de la acea linie.
Nu spun acesta doar din considerentul că mă doare pentru nucul ce este ciopârțit cu roadă cu tot, dar mă gândesc de este corect cum e făcuta linia? În cazul în care eu vreau să-mi construiesc o casă cu 2 etaje, îmi vor spune că nu am dreptul, deoarece este linia de electricitate în apropiere. Este adevărat? Cum pot soluționa cazul respectiv? Ori ne mai plăresc ei pentru că linia lor ne traversează teritoriul? Vă rog un sfat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua,
Problema este complicată.
Începeți prin a citi art. 57 și următoarele din Legea privind energia electrică: http://lex.justice.md/md/365659/
Atât timp cât linia este acolo, RED are dreptul la acces la ea.
Este greu de argumentat că RED trebuie să plătească dacă dvs vreți să o mutați. Totuși, când ați cumpărat imobilul, ați... mai detaliat acceptat situația așa cum este.
Dacă veți dori să construiți, veți trebui să obțineți avizul RED privind modul de trasare pe nou a liniei, și, evident, ca să îndepliniți cerințele dvs veți suporta cheltuielile.

21 aprilie 2019

Va multumesc mult pentru sfat. Voi citi si lua o hotarare. O zi buna. Succes in continuare.

21 aprilie 2019