Лишают прав, а права это единственный источник дохода

19 februarie 2024 3

Добрый день. Лишают прав, но я кормлю ими семью, ребенка. Ехал ночью на работу, хлеб возил. Стоял на светофоре, сзади полиция. Загорелся зеленый, проехал светофор, остановили. Начали качать за анализы и прочее, я был трезв, получилось сделать пару коротких видео, глаза, и прочее видны, и сам разговор.
До этого за 2 - 3 дня покурил косяк. Анализы пришли ”старе де ебриатате”. Как быть?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. Contează ce grad de alcool în sânge a fost depistat la calificarea faptei ca contravenționale sau penale.
CONTRAVENȚIONAL:
Articolul 233. Conducerea vehiculului sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii
lui către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate... mai detaliat produsă de alcool sau de alte substanţe
(1) Conducerea vehiculului de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune,
se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an.

PENAL:
Articolul 13412. Starea de ebrietate

(1) Prin stare de ebrietate se înţelege starea de dereglare psihofuncţională a organismului survenită în urma consumului de alcool, droguri și/sau alte substanțe cu efecte similare.

(2) Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad minim se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sînge de la 0,3 pînă la 0,5 g/l sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 pînă la 0,3 mg/l.

(3) Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sînge de la 0,5 g/l şi mai mult sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l şi mai mult.

Articolul 2641. Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe
(1) Conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante şi/sau de alte substanţe cu efecte similar
se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Astfel, dacă e contravenție atunci puteți fi privat de dreptul de a conduce de la 6 luni la 1 an, iar dacă e penal, atunci se anulează dreptul de a conduce.

Faptul că automobilul este unica sursă de venit nu înlătură răspunderea, însă va putea fi luat în considerare la individualizarea pedepsei.

20 februarie 2024