Locațiunea imobilului

13 decembrie 2019 47

Prietenul meu are în proprietate o casă bine îngrijită cu un spaţiu de peste 400 m.p. situată în centrul or. Chişinău. Având în vedere că o bună parte din casă nu este folosită după destinaţie, proprietarul a decis să o dea în locaţiune. Consultându-se cu un jurist, a înţeles că nu există niciun impediment ca el să o dea în locaţiune, achitând pentu aceasta 10% din venitul obţinut din plăţile de chirie. În timp, încercările de a da spaţiile libere în locaţiune nu se încununau cu succes. Vecinul l-a sfătuit să se adreseze la compania care administrează site-ul www.booking.com care, pentru o anumită plată poate să-i direcţioneze turişti din toată lumea. Prietenul a contactat serviciul respectiv, a acceptat condiţiile stabilite pe www.booking.com şi a început să găzduiască turişti. Astfel, în ultimele 6 luni spaţiul său a fost transmis în locaţiune către 15 clienţi pe un termen de aproximativ de 60 de zile cu o plată de 30 Euro pe zi, lucru care îl satisfăcea. Din suma obţinută plătea regulat 10% ca şi impozit.
Inspectorul fiscal l-a vizitat pe prietenul meu, i-a încriminat că practică activitate de întreprinzător ilegală şi i-a întocmit un proces verbal contravenţional.
Prietenul meu solicită asistenţă juridică şi răspunsuri la următoarele întrebări:
- Este oare activitatea de transmitere în locaţiune a spaţiului liber activitate de întreprinzător?
- Poate el să conteste procesul verbal întocmit de inspectorul fiscal?
- Care sunt normele juridice care prevăd sancţiuni pentru activitatea ilegală de întreprinzător?
- Care este deosebirea dintre activitatea de întreprinzător legală şi cea ilegală?
Mulțumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Ilona,

În cazul în care transmiterea în locațiune se face sistematic cu scopul de a face business atunci este considerată ca fiind activitate de întreprinzător.

Sigur că e posibil contestarea procesului verbal, însă trebuie de ținut cont de termenele de contestare, să nu fie depășite.

Sancțiunea contravențională este prevăzută la... mai detaliat art. 263 Cod Contravențional RM. Răspunderea penală este prevăzută la art. 241 Cod Penal.

Deosebirea între activitate de întreprinzător legală și ilegală este faptul că pentru a practica activitatea de întreprinzător este nevoie de respectat normele legale cu privire la forma organizatorică, adică, trebuie de înregistrat ca întreprinzător individual, gospodărie țărănească, SRL, SA. Din această obligație reese și un șir de obligații adiacente.

Pentru mai multe detalii vă sunt la dispoziție.

14 decembrie 2019