Ma aflu cu copilul minor peste hotare fara acordul tatalui

23 iunie 2022 29

Buna ziua. Ma aflu peste hotare de 7 luni impreuna cu copilul meu minor. Am iesit din tara fara acordul tatalui - am venit initial in ospetie la rude, dar intre timp mi-am gasit un loc de munca. Tatal copiluluil vrea sa depuna plangere la politie, ca sa mi se deschida dosar penal pentru ca am scos copilul din tara fara acordul lui. Intrebarea mea este: cat de grava e aceasta situatie? Care sunt consecintele cand o sa ma intorc cu copilul in tara? Ce se poate intampla? Multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Svetlana.

Vă sfătui să nu vă întoarceți în Moldova până nu va expira termenul de prescripție de atragere la răspundere penală pentru infracțiunea dată. Adică de la 5 la 12 ani. Or, ar putea să nu mai fie posibil să vă întoarceți în țara unde ați plecat și să... mai detaliat fiți blocați în Moldova cu dosar penal.

În principiu dacă actele Dvs. sunt în regulă nu ar trebui să fie temei pentru răspundere penală. Dar justiția noastră este imprevizibilă. Am văzut cazuri când trebuia să fie dosar penal și nu se întreprindeau acțiuni. Precum și invers. De aceea cel mai sigur este să rămâneți peste hotare.

23 iunie 2022
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Svetlana, ru vă propun să vedeți ce spune Codul penal Articolul 207. Scoaterea ilegală a copiilor din ţară

Scoaterea copilului din ţară în baza unor acte false sau pe altă cale ilegală, precum şi abandonarea lui în străinătate în scopuri altele decît cele indicate la art.206,

se pedepsesc cu închisoare... mai detaliat de la 2 la 6 ani. Concomitent vă aduc la cunoștință ce spune Codul penal în privința termenului de prescripție Articolul 60. Prescripţia tragerii la răspundere penală

(1) Persoana se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat următoarele termene:

a) 2 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni uşoare;

b) 5 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni mai puţin grave;

c) 15 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni grave;

d) 20 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave;

e) 25 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni excepţional de grave.

(2) Prescripţia curge din ziua săvîrşirii infracţiunii şi pînă la data rămînerii definitive a hotărîrii instanţei de judecată.

(3)

24 iunie 2022