Ma aflu in concediu de maternitate, dar am aflat ca sunt insarcinata din nou

13 februarie 2023 68

Buna ziua! Ma aflu in concediu de maternitate pana in luna mai. Am aflat ca sunt insarcinata. Cum pot proceda in acest caz?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Vera.
Sarcină și naștere ușoară să aveți.
Întrebarea dumneavoastră nu e clară, sau cel puțin eu nu am înțeles sensul ei.
Concediul de maternitate este format din concediul prenatal și postnatal care durează 120 de zile sau 2 luni până și 2 luni după naștere. Respectiv ar fi imposibil să fie... mai detaliat până în mai concediul postnatal. Probabil vă aflați în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la 3 ani.
Intuind scopul acestei întrebări o să încerc să vă ofer un răspuns ce ține de indemnizația de maternitate.
În teorie mai aveți +/- 3 luni de concediu după care trebuie să reluați activitatea de muncă, convențional al 7 luni sau 30 săptămâni de sarcină trebuie să ieșiți în concediul de maternitate, respectiv veți activa în jur de 3-4 luni de activitate (muncă).


1. Cum va fi calculată indemnizația de maternitate.
Articolul 16. Indemnizaţia de maternitate
(4) Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul stabilită conform art.7.

Din 1 martie 2023
(7) Indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.
Articolul 7. Baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale
(2) Baza de calcul al indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate şi plătite contribuţii. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.
(5) În cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unitățile în unele și aceleași luni calendaristice sau în toate lunile din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul, aceste luni se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat. Perioada de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice consecutive.

Astfel, dacă actualul concediu de îngrijire a copilului a durat 3 ani (36 luni) și reluați activitatea de serviciu pentru aceste 3-4 luni, indemnizația de maternitate se va calcula doar din venitul asigurat în această perioadă (3-4 luni) împărțit la 12. În cazul când concediu de îngrijire a durat mai puțin de 36 luni atunci se vor adăuga și veniturile obținute în lunile imediat următoare de până la concediu.
Dacă soțul este angajat și are un venit asigurat mai mare atunci indemnizația se va calcula din contul lui.

Indiferent de valoarea indemnizațiilor, nu vă concediați, chiar și dacă vă este incomod față de angajator și posibil persoana care vă înlocuiește pe perioada concediului, „cămașa proprie e mai aproape de corp”.
Beneficiile de care veți profita sut : perioada concediului va fi inclusă ca perioadă necontributivă la calcularea pensie, iar locul de muncă vi se păstrează.

15 februarie 2023