Ma aflu in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, dar as dori sa ma angajez in alta companie

5 noiembrie 2019 31

Buna ziua! La moment sunt angajata la o companie, dar ma aflu in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani. Pot activa in alta companie in aceasta perioada? Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Student
  • Dreptul civil

Bună ziua.
Sigur, vă puteți angaja la altă unitate înaintea expirării concediului pentru îngrijirea copilului. Totuși, țineți cont de prevederile Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate
temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale pentru a putea beneficia în continuare de indemnizații:
Articolul 18. Indemnizaţia pentru creşterea copilului
...
(2) De indemnizaţie lunară pentru creşterea... mai detaliat copilului beneficiază, la cerere, opţional: unul dintre părinţi, bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorele, dacă sînt persoane asigurate şi îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare prevăzute la art. 6 alin. (1) sau (2).
(3) În cazul în care beneficiarul de indemnizație lunară pentru creșterea copilului se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit, indemnizația stabilită se suspendă, cu excepția cazului în care de aceasta beneficiază mama sau tatăl copilului, și se stabilește, la cerere, uneia dintre persoanele menționate la alin. (2) din prezentul articol, dacă întrunește condițiile prevăzute la art. 6 alin (1) și (2).

Articolul 6. Condiţiile de acordare a prestaţiilor de asigurări sociale
(1) Asiguraţii au dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă au un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani.
(2) Asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de pînă la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului.

8 noiembrie 2019