Ma aflu peste hotare si doresc sa vand apartamentul pe care il detin in Moldova

15 septembrie 2019 41

Buna ziua. Ma aflu peste hotare si doresc sa vand apartamentul pe care il detin in Moldova. Pot sa-l vand facind o procura pe cineva din tara, sau e necesar sa fiu eu prezenta? Care este procedura vanzarii, daca achitarea se face in decurs de un an?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna!

În cazul în care vă aflați imposibilitatea de a participa personal la încheierea contractului de vânzare-cumpărare sau aceasta impune cheltuieli nejustificate sau care pot fi evitate aveți opțiunea de a împuternici o persoană de încredere pentru Dvs. sau un specialist (un avocat/avocat stagiar, etc.)
În acest caz este ncesar fie să... mai detaliat eliberați care, fie va fi autentificată, după caz, apostilată sau supralegalizată, cu traducere legalizată în română, fie vă adresați la cel mai apropiat Consulat/Ambasadă a RM din țara în care vă aflați.
Este de dorit ca în procură să fie date indicații exprese cu privire la prețul la care urmează a fi vândut apartamentul, cu indicare expresă a datelor de identificare a bunului imobil (oraș, stradă, numărul apartamentului, numărul cadastral, suprafața totală a bunului reieșind din extrasul din Registrul bunurilor imobile).
De asemenea, indicați dacă împuteniciți sau pe reprezentant să primească banii care, reprezintă prețul bunului, fie conveniți asupra achitării prețului prin transfer bancar chiar și peste hotare convenind cine suportă cheltuielile de transfer (de regulă asemenea cheltuieli trebuiesc suportate de către cumpărător), sau puteți împuternici reprezentantul să deschidă la una din băncile comerciale un cont bancar curent la care cumpărătorul va achita prețul bunului direct având în vedere achitarea prețului în rate.
În virtutea faptului că prețul urmează să fie achitat în rate, se recomandă încheierea unui contract de ipotecă care, va constitui o garanție reală a achitării prețului de către cumpărător.
Prin urmare, în calitate de vânzător Dvs. o să fiți în siguranță că, în eventualitatea în care nu vi se achită prețul bunului integral, putea acționa cumpărătorul în instanța de judecată în scopul exercitării dreptului de gaj(ipotecă).
Reieșind din aceasta, în procura care o eliberați urmează să împuterniciți reprezentantul să încheiere simultan cu contractul de vânzare-cumpărare și un contract de ipotecă care, să-l înregistreze imediat la Oficiul cadastral al Agenției Servicii Publice.

15 septembrie 2019