Mama copilului meu l-a luat peste hotare fara acordul meu

18 noiembrie 2022 42

Buna ziua. Am trăit 10 ani cu o femeie fara a ne casatori si avem un fiu de 5 ani care poarta numele meu. Un an in urma neam despartit si ea a plecat in Franta, iar copilul a rămas cu mine. Peste 7 luni s-a întors, a spus ca vrea sa stea cu copilul puțin timp și pleacă înapoi. La cateva zile mi-a trimis o poza si mi-a scris ca sunt departe si sa nu-i caut. Ce pot sa fac in aceasta situatie ca sa-mi aduc copilul acasa?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua! Este necesară informarea urgentă a Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Și inițierea în instanța de judecată a unei cauze civile cu privire la înapoierea copilului minor.
Menționez, că potrivit art.1 alin.(4) din Legea Nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, în cazul în care... mai detaliat minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.
Conform art.11 alin.(5) din Legea Nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, responsabili pentru viaţa, sănătatea şi asigurarea drepturilor şi intereselor persoanelor în vîrstă de pînă la 18 ani care au ieşit din ţară sînt reprezentanţii legali ai acestora.
Din prevederile legale invocate observăm, că legiutorul nu a indicat nimic despre faptul, dacă persoanele sunt căsătoriți sau divorțati, dar a prevăzut expres că cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate (scopl - stabilire cu trai permanent !), este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial.
Respectiv, în lipsa unui atare consimțămînt al amilor părinți, ieșirea din Republica Moldova a copilului minor însoțit de mama este una ilegală.

Pentru primirea unor consultații și asistență juridică calificată pe cazul dat puteți să mă contacți la numărul de tel.: 069076419.

20 noiembrie 2022