Masina adusa de peste hotare, inmatriculata de o persoana cu dizabilitati locomotorii

5 aprilie 2021 40

Buna ziua. O persoana cu dizabilitati locomotorii a procurat o masina din strainatate fara a achita devamarea, a inmatriculat-o, a primit placutele si toate actele necesare, iar dupa ceva timp a decedat. Succesorii vor trebui sa achite taxele vamale? M-am uitat in legislatie si am gasit doar ca beneficiarul cu probleme locomotorii dupa 5 ani de la scutirea devamarii o poate vinde.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Ion Cazacu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună.
Succesorii nu vor fi obligați pentru a achita taxele vamale, automobilul deja fiind înmatriculat în baza unei proceduri vamale legale.
Urmează trecerea în proprietatea succesorilor conform termenilor și condițiilor stabilite prin lege.

5 aprilie 2021

Buna ziua, multumesc pentru raspuns,
dar in Codul Fiscal, articolul 124, alineatul 14 se spune ca ,,Beneficiarii şi persoanele terţe nu pot comercializa, dona, transmite prin moştenire sau orice altă formă de dare în posesie ori folosinţă, transmite în arendă, locaţiune, uzufruct, leasing operaţional sau financiar mijloacele de transport menţionate.... mai detaliat În cazul în care aceste prevederi nu se respectă, sumele TVA, accizele, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se calculează şi se achită de către beneficiar sau de către persoana terţă, în funcţie de cine a plasat aceste mijloace de transport sub regimul vamal de import, de valoarea în vamă a mijloacelor de transport şi/sau de capacitatea cilindrică a motorului la data importului.

Prin derogare de la aceste prevederi, după expirarea termenului de 5 ani de la data beneficierii de scutirea respectivă, beneficiarilor din rîndul persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor li se permite comercializarea mijloacelor de transport."
acelasi lucru fiind stipulat la art. 28 lit.z din Legea 1380/1997 si in Codul Vamal, ca nu se pot transmite prin mostenire, atunci la ce se refera acestea?

6 aprilie 2021