Masina cu numere straine

6 februarie 2023 117

Buna ziua. Fratele meu a introdus in Republica Moldova o masina cu numere straine inmatriculata pe numele lui. Pot sa conduc acea masina fara procura sau alt document din partea lui?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Ion.
Nu este necesară procura pentru a conduce automobilul fratelui dumneavoastră, dacă acesta nu are numere neutre şi desigur dacă fratele nu e împotrivă.
Conducătorii auto pot conduce automobilului fără a deține acte ce atestă faptul că sunt proprietarul acestuia, astfel, nici Codul Contravențional nu mai prevede sancțiunea pentru asta.

... mai detaliat Punctul.10 subpunct 2, al Regulamentului Circulaţiei Rutiere, aprobat prin HG nr. 357 din 13.05.2009,
prevede că:
Persoana care conduce un autovehicul (vehicul) trebuie să posede şi, la cererea polițistului, poliţistului de frontieră, ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmîneze pentru control:

a) permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus sau actul de identitate valabil pe numele său, pentru a putea fi verificat dreptul de a conduce vehicule din categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul condus;

b) certificatul de înmatriculare a vehiculului;

d) actele referitoare la natura şi masa încărcăturii, în cazurile stabilite de legislaţie.

e) actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului, în cazul mijlocului de transport transmis în folosință avînd număr de înmatriculare neutru.

6 februarie 2023