Mi-a fost deschis dosar penal

14 octombrie 2020 45

Buna ziua. Am savarsit o escrocherie, si anume am luat un credit pe buletinul unei colege de serviciu si nu am reusit sa il achit la timp. Colega a scris o plangere la politie. Eu am fost sesizata de mama mea, deoarece la moment ma aflu peste hotare. Cu victima am convenit sa ne impacam si deja am achitat 75 de procente din paguba, insa cand ea a mers la politie sa-si retraga cererea, nu a putut. Am vorbit cu anchetatorul si acesta mi-a zis ca poate inchide dosarul doar daca ii achit lui 2.000 lei. In caz contrar, daca nu vreau sa achit, dosarul ajunge la procuratura. Ce sa fac eu acum?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna, d-na Larisa, eu vreau să vă atenționez ce spune Codul penal Articolul 109. Împăcarea
(1) Împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi... mai detaliat pentru o infracţiune gravă infracţiuni prevăzute la capitolele II – VI, la art.264 alin.(1) din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracţiuni similare comise cu intenţie sau dacă în privinţa sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracţiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani.
(2) Împăcarea este personală şi produce efecte juridice din momentul pornirii urmăririi penale şi pînă la retragerea completului de judecată pentru deliberare.
(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrînsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) Împăcarea nu se aplică în cazul persoanelor care au săvîrşit asupra minorilor infracţiuni prevăzute la art. 171-1751, 201, 206, 208, 2081 şi 2082. Tot depine pe ce aliniat al art. 190 e pornită cauza penală. Dacă e pornită pe al. 1 se permite împăcarea. În așa caz victima întocmește o cerere de împăcare în baza art. 109 CP și o expediază în adresa procurorului, care supraveghează ancheta penală pe cauza dată, concomitent și DVS scriți o cerere analogică și tot o expediați în adresa procurorului de sector sau de raion. După aceasta procurorul decide să înceteze urmărirea penală. Ce se referă la 2000 lei anchetatorului, asta e mită lui, face sau nu de făcut așa ceva. D-na Larisa, dacă vreți mai concret de scris și cum de scris și alte momente, DVS puteți apela pe vaiber la telefonul 068669950, dar v-a fi contra plată.

18 octombrie 2020