Mi-au fost încălcate drepturile la aplicarea amendei pentru umbrirea geamurilor?

7 aprilie 2018 49

Bună ziua. Staționam cu mașina într-un loc permis, în acest timp mă aflam lângă persoana care repara radiocasetofonul mașinii (mașina nu era în miscare, motorul închis) s-a apropiat polițistul cu întrebări de genul, ce frumoasa mașină aveți, cât costă și de unde ați adus-o, n-o vindeți etc. Nu s-a prezentat, am refuzat să raspund unor intrebări, mi s-a cerut actele de verificare, a vazut că geamurile in fata sunt umbrite, a spus să scot pelicula, așa și am facut. Apoi polițistul fără să mă prevină a plecat în mașină si a scris procesul verbal, apoi ma chemat sa-l semnez. Am scris ca nu sunt de acord si am contestat. Ce drepturi mi s-au încalcat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Student
  • Dreptul penal

Bună ziua! Situația am înțeles.
Proces-verbal a fost întocmit în baza alin.7 Art.228, care prevede: Exploatarea vehiculelor cu parbrizul sau cu suprafețele de geam ale portierelor din față umbrite ori pe care sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere(punctului 122 subpunctul 6)... mai detaliat litera e) ),
se sancționează cu amendă de la 12 la 24 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Această înseamnă că au fost încălcate regulile de exploatare a vehicului Dvs. și nu are importanța mașina era în mișcare sau nu.

Dar, luând în considerare faptele expuse de Dvs. - Lipsa prezentării colaboratorului organului afacerilor interne,cererea actelor fără motive, influența colaboratorul asupra Dvs pentru a întreprinde anumite acțiuni pentru demonstrarea încălcării fără explicarea motivelor, drepturilor și obligațiilor Dvs(Art.443 din Codul Contravențional al RM- aducerea la cunoştinţa contravenientului şi a victimei a drepturilor şi obligaţiilor lor prevăzute la art.384 şi 387;)., lipsa constatării pe loc și întocmirea procesului-verbal pe ascuns - sunt unele temeiuri pentru contestarea procesului verbal, anularea lui și sancționarea acestui colaborator.
Trebuie foarte atent de citit Proces-verbal și verificat dacă corespunde Art.443 din Codul Contravențional al RM.

7 aprilie 2018