Minor banuit ca a fost complice la savarsirea unui furt din magazin

21 octombrie 2022 21

Buna ziua. Un grup de minori eu fost serviti cu niste chifle, cipsuri s.a. de catre un minor, care anterior a furat aceste bunuri dintr-un magazin. Minorii mentionati nu au stiut despre faptul furtului, dar au fost interogati de politie. In timpul interogatoriului, in buzunarul unuia din minori a fost gasit un pachet de cipsuri cu care a fost servit (din cele furate din magazin). Cum sa procedam corect ca sa dovedim nevinovatia minorului (13 ani), avand in vedere ca el neaga faptul ca a fost complice la infractiunea mentionata sau ca a stiut despre savarsirea acesteia.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Dacă la comiterea furtului copilul avea 13 ani atunci el nu este subiect al infracțiunii de furt art. 186 Cod penal. El nu poate fi atras la răspundere. Lipsesc elementele infracțiunii. La fel nu poate fi sancționat contravențional minorul de până la 16 ani.
Dar poate fi sesizată autoritatea tutelară dacă... mai detaliat în rest se constată comiterea faptei.

După procedură orice audiere a minorului trebuie să aibă loc cel puțin în prezența unei persoane responsabile ca reprezentatul minorului (părinți, bunici etc.) și a avocatului dacă reprezentantul legal nu a refuzat din motive întemeiate.

23 octombrie 2022