Modalitati de plata a pensiei de intretinere a copilului

11 decembrie 2018 127

Spuneti-mi, va rog: sunt obligat sa achit pensia pentru copil neaparat prin executor? Am achitat prin posta, direct pe card sotiei, prin executor. Acum executorul imi cere sa ii achit 10% pentru toate transferurile ce nu au fost facute prin intermediul lui. In ce conditii mi se poate aplica penalitate?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Andrei,

Codul Familiei prevede ca modalitate de plată a pensiei de întreținere și contractul privind plata pensiei de întreținere.

Contractul privind mărimea, condiţiile şi modul de plată a pensiei de întreţinere poate fi încheiat între persoana care datorează întreţinere (debitorul întreţinerii) şi persoana care are dreptul la întreţinere (creditorul... mai detaliat întreţinerii).

Contractul privind plata pensiei de întreţinere se întocmeşte în scris şi se autentifică notarial.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.

11 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Din momentul intentării procedurii de executare, toate plățile catre creditor (mama copilului) trebuie să fie obligatoriu efectuate prin intermediul executorului judecătoresc.
Este o cerință expresă a Codului de Executare (art. 40).

Onorariul executorului judecătoresc este încasat de la debitor, în temeiul unei încheieri emise de executorul judecătoresc,... mai detaliat în toate cazurile de stingere, totală sau parţială, a obligaţiei stabilite în documentul executoriu sau de încetare a procedurii de executare.
Cuantumul onorariului este de 10%.

Penalități nu vă fi aplicate în nici un caz.

Doar o dobândă de intarziere,
Si asta doar la cererea mamei copilului, nu la dorința executorului judecătoresc.

11 decembrie 2018