Moștenire

28 ianuarie 2023 100

Bună ziua! Sora mea a decedat 4 luni în urmă. Era căsătorită și avea o fata de 15 ani. Acum după lege cred că apartamentul va rămâne soțului și fiicei minore. Tatăl fetei consumă alcool, maltratează fata și astăzi a lovit-o și i-a rupt ochelarii pentru vedere. Fata zice că a auzit cum el vorbea cu soră-sa că vrea să vândă apartamentul și să plece. Întrebarea mea este: are el dreptul să vândă apartamentul fiindcă fiica sa e minoră? Ce și cum putem să facem ca să o protejăm și ca să nu rămână fata fără nimic? Avem dreptul noi (mama femeii decedate, surorile și fratele) la o parte din apartamentul în cauză? Noi nu vrem bunuri străine, dar vrem să ne asigurăm că tatpl menționat nu va lăsa fata pe drumuri. Mulțumim mult anticipat!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Marina.
Condoleanţele mele.
Dacă apartamentul a fost dobîndit în timpul căsătoriei atunci soţul surorii dumneavoastră deja are dreptul la 1/2 din apartament.
Jumătatea care aparţinea surorii dumneavoastră în cadrul procedurii succesorale va fi moştenită 1/4 soţului supravieţuitor şi 3/4 copilului.
Astfel copilul va avea dreptul de proprietate la 37,5% din... mai detaliat apartament, iar tatălui îi va aparţine 62,5%.
Alta ar fi situaţia dacă apartamentul aparţinea doar surorii dumneavoastră. În acest caz soţului i-ar reveni 1/4 sau 25% din apartament şi copilului 3/4 sau 75%.
Părinţii răposatei pot moşteni doar dacă nu sunt copii care vor moşteni sau care au renunţat expres la moştenire. Dar acest lucru v-ar dezavantaja deoarece de rînd cu copii soţul supravieţuitor moşteneşte 1/4 din masa succesorală, iar în raport cu părinţii răposatei soţului i s-ar atribui 1/2 din masa succesorală.
După perfectarea documentelor de proprietate în urma moştenirii, tatăl fetei va putea vinde liber cota sa parte din apartament. Ce ţine de cota parte ce va aparţine copilului, aceasta poate fi vîndută doar cu aprobatea autorităţii tutelare.
Dumneavoastră puteţi doar supraveghea ca în cazul în care autoritatea tutelară va aproba vînzarea cotei părţi ce aparţine minorului, drepturile acesteia să nu fie încălcate. Sau să i se ofere în loc un apartment mai mic în valoare egală cu cota sa parte sau să i se depuie banii pe un cont special pînă la atingerea majoratului.

Codul civil prevede:
Articolul 29. Restricţii la încheierea actelor juridice în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu

(1) Actele juridice prevăzute la art. 139 alin. (1), încheiate în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu, produc efecte juridice doar după autorizarea de către consiliul de familie sau, în absenţa acestuia, de către autoritatea tutelară. Dispozițiile art. 139 alin. (2)-(5), art. 148-155, art. 163 și art. 164 se aplică în mod corespunzător.

29 ianuarie 2023
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna d-na Marina, colegul meu dl. Sergiu v-a orientat corect, dar eu vreau să vă atenționez, că tata fetei minore nu poate să vîndă apartamentul până când n-o să primească un acort de la organilș de tutelă , care sunt obligați să verifice,starea minorului, de exemplu după vânzarea aprtamentului, unde... mai detaliat o să se afla minora și alte probleme.

29 ianuarie 2023