Moștenire cand toti mostenitorii se afla peste hotare

15 decembrie 2020 39

Buna ziua. Tata a decedat 7 ani in urma. Acum 3 luni de zile in urma a decedat si mama. Suntem 3 frați si toti ne aflam peste hotarele Republicii Moldova. Din causa pandemiei nu am depus încă niciun document pentru succesiune. Eu si fratele am vrea sa renunțăm la cotele noastre si sa le cedam surorii noastre. Cum putem depune astfel de declaratii de renuntare la mostenire in favoarea surorii? As vrea sa stiu pâna când avem timp sa depunem actele. Am auzit ca dacă nu depunem la notar in termen de 6 luni, va trebui sa ne adresam in judecată ca sa putem obține drepturile de moștenitor. Este adevarat?

Jurist comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua
da, este adevărat, urmează să vă adresați în instanță dat fiind faptul că nu a fost deschis dosarul succesoral în termen de 6 luni din data decesului(pentru cei decedați pînă la 01.03.2019.
Procesual, este necesar ca cel putin unul dintre moștenitori să fie prezent, sau e posibil de a împuternici... mai detaliat pe cineva în baza unei procuri și contract pentru a vă reprezenta interesele, anume a adresa în judecată, a deschide dosarul succesoral, a cumula actele necesare, a obține certificatul de moștenitor și a înregistra sora drept moștenitor al bunurilor după decesul tatătlui. Este vorba de procedura după decesul tatălui.

Cît ține de procedura după decesul mamei, aici, nu aveți termen de 6 luni, or din 01.03.2019 legea s-a modificat și astfel, persistă doar obligația de a refuza la succesiune în termen de 3 luni, doar că aici se include o procedură mult mai specifică, care urmează a fi clarificată la momentul soluționării cauzei.

În ambele cauze, este posibil reprezentarea intereselor moștenitorilor în bază de procură și contract privind împuternicirile acordate persoanei, astfel ne fiind necesară prezența dumneavoastră.

16 decembrie 2020