Moștenire cu complicații

25 august 2021 20

Buna ziua. În 2014, când bunicul verișorilor X și Y era încă în stare fizică/psihică responsabilă, a scris testament pe numele celor din urmă ca ei să moșteneească casa și pământul aferent de cca. 14 ari. Bunicul în anul 2015 a căzut de la înălțime și a rămas paralizat, iar în cele din urmă în 2019 a decedat.
În toată perioda de boală, X a fost permanent alături de bunic, l-a îngrijit, a apelat la medici specialiști ca să-l pună pe picioare, însă, din păcate fără succes. X între timp s-a căsătorit și locuiește în casa respectivă împreună cu familia sa, ei muncesc pământul, au efectuat reparații în casă, au conectat serviciile de telecomunicații, apă, gaz, etc.
Y a plecat de acasă în 2014 după o ceartă neînsemnată cu bunicul. În tot acest timp el nu a comunicat cu bunicul și nu a contribuit cu nimic pentru a-l ajuta cu ceva, nu a contribuit la efectuarea reparațiilor și nici măcar nu a revenit acasă când a decedat bunicul.
Peste ani, în 2021, Y a revenit, însă cu scopul de a-și căpăta jumătatea sa de casă și de teren aferent.
X a refuzat să-i dea ceea ce cere Y deoarece, acesta printr-un apel telefonic din 2015 a declarat că el nu pretinde și că nu are nevoie nici de casă, nici de teren, și a fost de acord ca toate acestea să-i rămână lui X.
Cum poate fi rezolvată această situație?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Destul de complicat, atît timp cit există testament, concretizați cind anume a decedat persoana? Data concretă.

27 august 2021