Buna ziua. Am urmatoarea situatie. In noiembrie 2017 a murit bunica, lasand un testament prin care lasa ca mostenire toate bunurile (casa parinteasca si pamanturile - toate se afla in sat) fiicei A., chiar daca in familie sunt 3 frati. Fiica A inca nu a trecut casa si pamanturile pe numele ei dupa decesul bunicii.
Fiica A:
- nu este interesata de casa si vrea sa o vanda fiicei B, la valoare stabilita de un evaluator, dar sa faca asta fara contract de vanzare cumparare, ci doar sa primeasca banii si sa semneze printr-o declaratie notariala ca a primit bani si nu mai are pretentii la casa.
- pamanturile vrea sa le patreze pe numele ei.
- trebuie faca toate acestea pana la implinirea datei de 6 luni de la deces?
- ce proceduri sunt de parcurs?
Va multumesc.
Igor Brinișter
Bună Dna Victoria,
La momentul dat, fiica moștenitoare nu poate vinde bunurile din averea succesorală, întrucât nu s-au scurs cele 6 luni. Fiica moștenitoare întâi de toate urmează să intre în drepturile sale, ceea ce presupune obținerea Certificatului de moștenitor, ce trebuie înregistrat la Agenția Servicii Publice (în trecut - Cadastru).
Abia... mai detaliat după ce dreptul de proprietate va fi înregistrat pe numele fiicei moștenitoare A, aceasta va putea vinde fiicei B casa.
Potrivit prevederilor art. 212 Cod Civil al RM
„Forma autentică a actului juridic este obligatorie:
a) dacă actul juridic are ca obiect înstrăinarea bunurilor imobile, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege.”
Conform art. 213 alin. (1) Cod civil al RM: „Nerespectarea formei autentice atrage nulitatea actului juridic.”.
Prin urmare, după ce fiica moștenitoare A primește de la notar Certificatul de moștenitor, merge și îl înregistrează la Agenția Servicii Publice, obține extras șicertificat privind valoarea bunului de la ASP, împreună cu fiica B trebuie să meargă la notar, iar acolo să încheie un Contract de vânzare-cumpărare.
Notă: În acord cu prevederile articolului 1520 Cod civil al RM - Inadmisibilitatea dispunerii de patrimoniul succesoral
„Moştenitorul care a intrat în posesiunea patrimoniului succesoral nu are dreptul să dispună de el pînă la expirarea termenului de opţiune succesorală şi pînă la primirea certificatului de moştenitor.”