Mostenire intarziata

18 februarie 2019 32

Bună ziua. Raspundeti-mi, va rog, la asa intrebare: daca după decesul unuia din părinți nu am mers la primarie sa fac documente ce atesta dreptul la o parte din casa, iar alt părinte si-a facut documente pe tot imobilul, am șanse să-mi restabilesc dreptul de co-proprietar? Mentionez ca nu am stiut ce trebuie sa fac după decesul părintelui, nu am fost informat si deja au trecut aproape 5ani. Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Șanse pentru restabilire în drepturi sunt, doar că procedura este una îndelungată.
Pentru început, urmează să vă restabiliți în termenul de acceptare a succesiunii, care este de 6 luni din data decesului persoanei.
Totodată va fi necesar de a contesta certificatul de moștenitor eliberat persoanei care a întocmit actele după sine,... mai detaliat pe motiv de neconformare la obligațiile impuse de lege. La caz moștenitorul ce sa adresat, urma să declare întreg cercul de moștenitori cunoscuți, fapt care reieșind din speță, nu a avut loc, deoarece notarul urma să întreprindă acțiuni de informare a dumneavoastră despre faptul deschiderii procedurii succesorale(urmează a studia llegalitatea procedurii)
Astfel, notarul fiind obligat să remodeleze situația și să împarte cotele părți egal între toți moștenitorii legali, cu excepția cazului dacă nu a existat un testament, conform căruia toate bunurile părintelui decedat, revin expres părintelui supravețuitor.
Este o poziție preeliminară umînd a studia situația mai atent.

18 februarie 2019