Moștenirea casei de la bunici

30 aprilie 2019 43

Bună seara! Așa o întrebare: bunicii au murit în 1992 și 1993. Ei aveau 5 fii (tatăl meu și alți 4 unchi). În casa bunicilor a rămas să trăiască unul din acești fii. Documente pe casă nu s-au perfectat. El a decedat în 2002. Casa de atunci a fost părăsită, nimeni nu a avut grijă de ea. Între timp a decedat și tatăl meu (unul dintre urmașii bunicilor), care are la rândul său urmași (pe mine și pe fratele meu). Acum unul din acești fii (unchiul meu) dorește să vândă casa, spunând că el e moștenitorul principal al bunicilor. În cazul dat, eu și fratele meu avem dreptul la cotă parte din acea casă? Poate unchiul să vândă casa fără acordul nostru? Dacă o vinde, putem cere cota parte din suma cu care o vinde?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
În calitate de nepoți puteți pretinde la cotă asupra imobilului, cel puțin 1/5 din bunurile ce urmau sa revină tatalui dumneavoastră.
Astfel, pentru a perfecta actele în cauză, urma ca tatal dumneavoastră sa se adreseze la notar în termen de 6 luni din data decesului bunicilor pentru deschiderea dosarului succesoral.
Actualmente,... mai detaliat acest drept vă revine dumneavoastră, însă, daca nu ați adresat in termen, urmează sa va repuneți in acest termen de 6 luni prin intermediul instanței.
Există o nuanță, dacă nu va înaintați cerere în vederea acceptării succesiunii, se va considera ca nu pretindeți la nimic, astfel, unchiul va pute pretinde la tot, sau la partea nepreti să, înregistrîndu-și dreptul de proprietate cu ulterioara vînzare.
Este informație preliminară, urmînd a fi studiate toate condițiile.

1 mai 2019