Moștenirea după decesul tatei, care era divorțat de mama

27 noiembrie 2020 161

Tata a decedat acum 5 ani, dar avea cu mama în comun un apartament, cu toate că oficial erau divorțați. Din căsătoriile anterioare au câte 1 copil și unul în comun. Apartamentul a fost obținut în timpul ultimei căsătorii. Actele apartamentului sunt pe mama. Poate mama să dobândească cealaltă jumătate a tatei pentru a deveni unic proprietar?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Daca apartamentul a fost dobindit in timpul căsătoriei, apartine ambilor soți indiferent de faptul daca in acesta sau la cadastru figureaza numele unuia dintre soți.
Dacă la data decesului, părinții erau divorțați, mama nu poate pretinde de a moșteni cota ce aparținea tatalui.
In calitate de moștenitor vin doar copii acestuia, indiferent... mai detaliat din care casatorie/relație.
Astfel, ar fi cazul sa reacționați dstră si sa deschideți dosarul succesoral, și sa moșteniți cota dupa decesul tatălui.
Problema e ca dosarul succesoral urma a fi deschis in 6 luni din data decesului, actualmente notarul poate solicita sa va adresați in instanță pentru a restabili termenul, ulterior fiind posibila succesiunea, cu transmiterea cotei moștenite catre mama.
Luați in calcul că copilul tatalui din 1 casatorie tot poate pretinde la moștenire, astfel daca nu reacționați, cota din apartament ce aparținea tatalui poate fi împărțită in 2, o jumate revenind acestuia.

Sigur, informația este una potețială, cu caracter informativ, pentru detalii urmează a studia actele.

28 noiembrie 2020