Mostenirea unui teren agricol

3 februarie 2020 211

Salut! Am un teren agricol mostenit prin testament. Terenul se afla in arenda la un agent economic si termenul arendei conform contractului (eu nu-l detin), din spusele arendasului, este de inca 3 ani. Care ar fi clauza pe care as putea sa o invoc in cererea de reziliere, daca contractul de arenda intocmit cu tatal meu cand era in viata stipuleaza termen de 5 ani si conditiile de reziliere nu prevad cazul decesului arendatorului. Arendasul ma impune intr-un fel sa fie pastrat contractul vechi, lucru pe care nu mi-l doresc. Va multumesc.

Jurist comments 5

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
***
In primul rand, ar trebui sa verificati daca contractul de arenda este inregistrat in Registrul bunurilor imobile.
Neinregistrarea contractului atrage dupa sine inopozabilitatea acestuia fata de Dvs.
Reveniti la adresa de email office.potirniche@yahoo.com daca veti avea nevoie de asistenta suplimentara.

3 februarie 2020

Dle Silviu, contractul este inregistrat, insa cu intarziere de 6 luni de la data semnarii acestuia. Am vazut eu ca este o abatere de la legislatie (3 luni), insa nu stiu daca eu ca mostenitoare am voie sa invoc acest motiv pentru a rezilia.

De fapt ideia era ca prin schimbarea... mai detaliat proprietarului (prindecesul titularului si mostenire), sa poata fi reziliat contractul. Asta e problema de fapt. Multumesc de interventie

4 februarie 2020
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Dna Olga,
Decesul proprietarului nu constituie un temei de incetare a contractului de arenda. Mai ales in cazurile cand mostenirea a fost acceptata, succesorul este tinut sa respecte drepturile arendasului pina la expirarea termenului contractului de arenda.
Insa, succesorul este tinut la aceasta numai in masura in care lui ii... mai detaliat este opozabil contractul de arenda. Singurul caz in care contractul ar putea sa nu va fie opozabil este neinregistrarea acestuia in Registrul bunurilor imobile. Asta e problema de fapt.
***
Nu conteaza intarzierea in inregistrare. Important este daca la data cand VI S-A ATRIBUIT CERTIFICATUL DE CALITATE DE MOSTENITOR (nu atunci cand ati devenit efectiv mostenitor), contractul era sau nu inregistrat?

4 februarie 2020

Era...era inregistrat :)

Dar am deschis Codul civil si acolo la capitolul Arenda se spune ca in cazul neinregistrarii in termen al contractului, acestea poate fi temei de rezolutiune.

Articolul 1298. Rezoluțiunea arendei
(1) Afară de alte cazuri prevăzute de lege sau contract, arendatorul are dreptul... mai detaliat de a declara rezoluțiunea arendei dacă arendașul:
a) nu a notat arenda în registrul bunurilor imobile sau, după caz, nu a înregistrat contractul în registrul contractelor de arendă în termenul prevăzut la art. 1293 alin. (5);

4 februarie 2020
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Am scris si in raspunsul de mai sus:

Nu conteaza intarzierea in inregistrare. Important este daca la data cand VI S-A ATRIBUIT CERTIFICATUL DE CALITATE DE MOSTENITOR (nu atunci cand ati devenit efectiv mostenitor), contractul era sau nu inregistrat.

Faptul ca arendasul, cindva demult, a intarziat sa integistreze contractul, si arendatorul nu... mai detaliat a obiectat, NU poate fi temei pentru mostenitorul arendatorului de a rezolutiona contractul, atata timp cit la data acceptarii succesiunii contractul de arenda era deja inregistrat in RBI.

Succes!

1 martie 2020