Mostenitor legal minor cu reprezentant legal (mama) ce are datorii la organizatii de microcreditare

31 mai 2021 17

Buna ziua. Ma intereseaza urmatoarea situatie din punct de vedere ipotetic juridic cu trei figuranți: 1 batran, fiica lui, o nepoata majora, o nepoata minora. Batranul se afla in stare grava la spital dupa ce a suferit un atac cerebral si nu este constient. Exista probabilitatea ca in scurt timp va deceda. Testament nu a intocmit, deci in caz de deces, se va ajunge la mostenire legala.
Fiica acestuia se afla peste hotare, are datorii la companii de creditare care au ajuns la executorul judecatoresc. Mai are de lucrat cativa ani pentru a rambursa datoriile. Ea ar renunta la mostenire, care consta intr-o cota parte (5/12) din apartament, cu scopul de a evita aplicarea automata a unui sechestru pe averea astfel mostenita.
Respectiv mai departe mostenirea se duce la fiicele ei (una majora, una minora). Ar trebui ambele sa accepte (fiica majora si mama ca reprezentant al copilului minor). Dupa procedura de succesiune, certificat de mostenitor primesc ambele nepoate.

1) Executorul judecatoresc poate pune sechestru pe cota parte a nepoatei minore din cauza ca mama ei (fiind reprezentant legal) are datorii?

2) Undeva in documentele de proprietate a fiicei minore va figura numele mamei ei?

3) Executorul judecatoresc poate afla ca debitorul este reprezentant legal al unui copil ce detine proprietate?

4) Dupa procedura de succesiune, mama poate instraina cota parte a fiicei minore pe fiica majora?

5) E posibil cumva ca doar nepoata majora sa primeasca mostenirea?

6) E posibil ca mama fetelor sa refuze mostenirea in favoarea fiicelor ei in termen de 3 luni maxim, iar fiicele sa deschida procedura succesorala peste 6 ani (cand fiica minora va atinge majoratul)?

Scopul la toata situatia este ca sa nu fie aplicat sechestru pe cota parte ce va trebui mostenita. Cealalta cota parte (7/12) si asa apartine nepoatei majore. Cum ar fi mai bine de procedat?
In plus, fiica este divortata, astfel tatal nepoatei minore trebuie implicat in procedura data sau e suficienta doar mama nepoatei (primirea succesiunea, intrarea in drepturi, instrainarea)?