Munca in cariera de piatra in schimb de noapte este cumva luata in calcul la stabilirea/calacularea anilor de pensionare?

24 iunie 2017 34

Sotul meu are 58 de ani dintre care 36 de ani a muncit intr-o cariera de piatra, tip deschis. Jumatate din aceasta perioada a lucrat in schimb de noapte. Ce facilitati prevede Legea cu privire la pensionare in acest caz? La citi ani i se cuvine sa iasa la pensie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună Eugenia,
Legea cu privire la sistemul public de pensii ( http://lex.justice.md/md/313291/ ), prevede la art. 41 vârsta de pensionare.
Astfel, în alin. (3) este reglementat faptul precum că Începînd cu 1 ianuarie 1999, se stabileşte vîrsta de pensionare a persoanelor ocupate la lucrări foarte nocive şi foarte grele (prevăzute de Lista... mai detaliat nr.1 a unităţilor de producţie, lucrărilor, profesiilor, funcţiilor şi indicilor ce acordă dreptul la pensie pentru limită de vîrstă în condiţii avantajoase, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.822 din 15 decembrie 1992) de 50 de ani şi 9 luni pentru bărbaţi şi de 45 de ani şi 9 luni pentru femei. În fiecare an ulterior, vîrsta de pensionare se majorează cu 9 luni. Începînd cu 1 ianuarie 2004, pentru persoanele din categoria menţionată se stabileşte vîrsta de pensionare de 54 de ani pentru bărbaţi şi de 49 de ani pentru femei (tabelul nr.4). Tabelul îl găsiți în Legea sus menționată .
Succes.

25 iunie 2017